Zweden voert gender-bewuste rating in

Cinéart

Cinéart

De vrouw in cinema is al jaren een onderwerp van controverse in de filmwereld. Sinds Laura Mulvey’s spraakmakende tekst Visual Pleasure and Narrative Cinema – waarin de filmtheoretica een patroon ontdekte waarin vrouwen op scherm tegelijk gefetisjeerd én gestraft worden vanwege hun sekse – proberen sommige kunstenaars en academici hieraan een einde te brengen, terwijl andere regisseurs schaamteloos dit patroon in leven houden.

Onlangs werd dan ook de Bechdel-test gebombardeerd tot nieuwe standaard in de filmwereld. De test, bedacht door de gelijknamige New Yorkse cartooniste, bestaat uit drie vragen: 1) komen tijdens de film twee vrouwen mét naam samen? 2) communiceren ze en 3) praten ze over iets anders dan een man? De test is bijlange geen filmstandaard, maar wel een gender-standaard. Drie positieve antwoorden hierop tonen aan dat de vrouwelijke creatie op beeld toch (wat) diepgang krijgt en onafhankelijk kan zijn van de man.

KFD

In Zweden werd deze test blijkbaar met open armen ontvangen, want de filmkeuring heeft besloten om een nieuw rating-systeem toe te passen aan de hand van de Bechdel-test. De rating – een simpele “A” – promoot de gender-gelijkheid in de geprojecteerde film. Hoewel de rating met de beste bedoelingen is ontstaan, komt zo’n baanbrekende keuringssysteem natuurlijk niet zonder kritiek. Sommige geïnterviewde cinema-gangers in Zweden antwoordde op de rating met een simpele schouderophef, zeggend dat de rating hun filmkeuze weinig zal beïnvloeden.

Een andere kritiek – en dit vooral uit de academische wereld – wijst erop dat de Bechdel-test weinig doet om feminisme te promoten (zo zou de Sex and the City-franchise zonder probleem een “A” stempel ontvangen). Maar zowel de keuringscommissie als cinema-uitbaters hopen hiermee het publiek wakker te schudden en een morele plicht op hen te plaatsen. De rating discrimineert toegang tot de film voor niemand, maar een film zonder A-rating discrimineert weliswaar de vrouw. Aan het publiek te kiezen voor welke soort cinema zij willen gaan…

Universal Pictures

Hoewel we het initiatief applaudisseren, stellen we ons hier ook wat vragen bij… Is de Zweedse markt groot genoeg om Hollywood te beïnvloeden? Of moet dit initiatief over de hele Europese Unie overgenomen worden? Is het dan tevens genoeg om zo’n groot probleem van discriminatie met een simpele letter naast de filmtitel aan te kaarten? En hoe zit dat met andere minoriteiten?

Na wat speurwerk hebben we trouwens een lijstje opgemaakt van films die u momenteel in onze Belgische zalen terugvindt die een “A” rating zouden ontvangen (exclusiviteit onder voorbehoud, natuurlijk). Zoals u weliswaar kan zien is dit een mix van commerciële en alternatieve films:

About Time, The Butler, Machete Kills, Prisoners, Thor: The Dark World, La Vie d’Adèle en We’re The Millers.

De vraag is of – met bovenstaande kennis – u ook een bewustere filmkeuze zal maken volgende keer dat u naar de bioscoop gaat?

(via The Guardian)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.