FFG Review: Behind The Candelabra

HBO

HBO

Rating: ★★★☆☆

Steven Soderbergh zette met Side Effects officieel een punt achter zijn bioscoopcarrière. De man wou zich als producer heruitvinden en nieuw talent een kans geven. Wat doe je als dat nieuw talent blijkt uit te blijven? Een HBO televisiefilm gaan regisseren natuurlijk! Behind The Candelabra, een blik achter de schermen in het leven van de flamboyante Liberace, is echter te goed voor het kleine scherm en krijgt naast een toer doorheen het festivalcircuit ook een bescheiden bioscooprelease. Gelukkig maar want deze biopic heeft heel wat met diamantjes bezette troeven achter de hand.

HBO

Liberace (Michael Douglas) is een getalenteerde pianist die, gehuld in fonkelende glitterpakjes, hele zwermen dames van middelbare leeftijd charmeert. Think Eddy Wally, maar dan mét talent. Hij is echter ook een vlammende nicht die pertinent weigert uit de kast te komen.

Privé heeft de man heel wat issues die hij voor het publiek verborgen houdt. Eén daarvan is zijn liefde voor gespierde toyboys. Als hij Scott leert kennen (Matt Damon) wordt hij halsoverkop verliefd op de geblondeerde god. Scott trekt bij Liberace in en laat zich de luxe welgevallen. Maar wanneer de spotlights doven en het haarstukje wordt afgezet worden de barstjes in hun relatie te groot om te negeren.

HBO

Over de regie kunnen we kort zijn; Soderbergh doet waar hij goed in is, punt andere lijn. De seventies en eighties worden perfect in beeld gebracht en alles baadt naar goede gewoonte weer in die gele Soderbergh gloed. De echte sterren zijn Michael Douglas en Matt Damon. Hun onwaarschijnlijke chemie op het scherm is bij momenten het enige dat je nog geïnteresseerd houdt.

Verhalend is Behind The Candelabra niet verrassend genoeg om te beklijven. Soderbergh presenteert ons eerst een smaakje van de glamour vooraleer hij vakkundig alle laagjes bladgoud wegstript om tot het bot te raken. Dat al wat blinkt niet noodzakelijk goud is wisten we spijtig genoeg al langer en dus blijven we achter met een gay soapdrama. Een verbluffend eerlijk en sterk geacteerd soapdrama, but soap nonetheless. Een paar leuke bijrollen van onder andere Debbie Reynolds (als Liberace’s moeder) en Rob Lowe (de freaky ogende plastische chirurg) zorgen voor een welgekomen komische noot.

Mensen die het wandelende spektakel Liberace in levende lijve hebben meegemaakt zullen Behind The Candelabra misschien meer appreciëren. Voor een prille dertiger als ik waren de vertolkingen van Douglas en Damon meer dan genoeg om me geboeid te houden. Hoewel ik nooit meer hetzelfde naar Jason Bourne of Gordon Gekko zal kijken. Bedankt voor dat onvergetelijke beeld meneer Soderbergh, ik reken mijn therapie door naar u.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Comments are closed.