Avant-première The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Warner Bros.

Warner Bros.

Rating: ★★☆☆☆

Op 9 december had Supercalifragilistic het genoegen om The Hobbit: The Battle of the Five Armies in avant-première te zien. Mechelen was the place to be. Studio Brussel bezorgde ons een ingangskaartje. Utopolis werd even onze thuis.

Supercalifragilistic

Supercalifragilistic

Bij aankomst leek Studio Brussel zijn populariteit te zijn verloren. Bijzonder weinig volk was onze eerste indruk. Een blik op ons horloge verklaarde veel. In ons jeugdig enthousiasme waren we er als de kippen bij en stonden we ruim op tijd in de cinema. Dan maar een extra portie ijspralines halen om de tijd te doden.

Utopolis Mechelen had kosten noch moeite gespaard om ons helemaal in de kerststemming te brengen. Geniet zelf mee van de heerlijke sfeerfoto’s. In de zaal leek het zelf te sneeuwen, of waren het enkele vlokjes stof die naar beneden dwarrelden? De stemming was tip top in orde. Klaar voor de film!

Supercalifragilistic

Supercalifragilistic

Supercalifragilistic

Supercalifragilistic

 

 

 

 

 

 

 

 

Supercalifragilistic

Supercalifragilistic

Jammer genoeg knelde daar net het schoentje. Erg ontgoocheld verlieten we de bioscoopzaal. De film begon nochtans goed. Hij start meteen waar de tweede (The Desolation of Smaug) het voor bekeken hield. Smaug valt het vissersdorpje aan en vernietigt alles op zijn weg. Het enige wat de bewoners kunnen doen is vluchten. Enkel onze goede vriend Bard (Luke Evans) vecht tegen. Hij klimt op een klokkentoren en probeert het beest met pijl en boog te doden. Zonder succes tot zijn zoon hem de laatste Black arrow aanrijkt. Een bloedstollende eerste 20 minuten. Jammer genoeg beleefden we hiermee ook het hoogtepunt van de film.

Vervolgens krijgen we een kort intermezzo, maar al snel beginnen we aan de oorlog tussen de 5 legers. Elfen, Dwergen, Mensen, Orks en een vijfde leger dat we bewust niet kenbaar maken. Kortweg 75% van de film speelt zich af op 1 dag/1 plaats. Het was optimistisch om van dat kleine boekje The Hobbit een trilogie te maken. Zeker in de derde film komt dit steevast naar boven. Een kort verhaal, zeker in vergelijking met The Lord of the Rings, rekken tot een trilogie is teveel van het goede. Maar ja, de haaien van Hollywood hadden wederom geld geroken. Het moest en zouden er 3 worden.

The-Hobbit-Battle-of-Five-Armies-tapestry_featured

Warner Bros.

Het resultaat is een teleurstellend slot van The Hobbit. Er zit weinig verhaal in de film, die grotendeels een doorsnee veldslag is. Emotionele betrokkenheid ontbreekt volledig. En character development kunnen we bij geen enkel personage vaststellen. Enkel Thorin Oakenshield (Richard Armitage) maakt een ontwikkeling door. In het begin heeft hij last van Dragon Sickness, kortweg gek geworden door de hoeveelheid goud. Uiteraard komt het goed met hem, maar het is wachten op het gepaste moment.

Warner Bros.

Warner Bros.

De beelden en 3D zien er opnieuw heel mooi uit. Er is duidelijk veel werk in gestoken. Jammer genoeg werken de overmatige digitale beelden ook tegen de film. Je verliest de grip met het reële dat in The Lord of The Rings wel sterk aanwezig was. De gevechten waren realistischer en eerlijker. Nu komt de ene lelijke digitale trol na de andere tevoorschijn. Als Bilbo de Hobbit (Martin Freeman) ze doodt door een steen tegen hun hoofd te gooien (met 1 poging dan nog) fronst men al gauw de wenkbrauwen.

De film kent uiteraard zijn hoogtepunten. Legolas (Orlando Bloom) schut het ene epic moment na het andere uit zijn mouw. Gelukkig dat hij meedoet. In The Hobbit-boek is hij nochtans nergens te bespeuren. Of de scène waarin Gandalf (Ian McKellen) wordt gered door Galadriel (Cate Blanchett), Elrond (Hugo Weaving) en Saruman (Christopher Lee) is werkelijk prachtig. Alsook de passage van Billy Connolly is onvergetelijk.

Kortom The Hobbit: The Battle of the Five Armies zal niet lang in het geheugen blijven hangen. Hij verveelde niet, maar deed ons hart ook niet sneller slaan. Hopelijk komt regisseur Peter Jackson volgende keer met beters op de proppen. Nu kan ik enkel met pijn in het hart afscheid nemen van The Hobbit. Ik heb zo hard genoten van The Lord of the Rings. Jammer genoeg kan ik dit over The Hobbit niet zeggen.

De gratis Ice Tea Zero die ze ons na de voorstelling aanreikten, was slechts een magere troost.

Warner Bros.

Warner Bros.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.