Mobsters & Mafiosi-reeks in Cinematek Brussel

Once Upon a Time in America

Warner Bros.

Sinds 1 juni t.e.m. 31 augustus vertoont arthouse bioscoop Cinematek in Brussel een aantal klassiekers in het mobster en mafioso-genre. Houd jij van geweld, vlijmscherpe pakken en dikke sigaren? Dan is het zeker de moeite waard om eens een bezoekje te brengen aan Cinematek in Brussel. Er volgt hieronder een bespreking van enkele films uit de zeer wijde selectie films die gedraaid worden. 

Op 12 juli trok ik met een mede-cinefiel naar Brussel om Once Upon A Time In America te bekijken. Dit epos uit 1984 van legendarisch westernregisseur Sergio Leone is een prachtige ervaring op het grote doek. De film verhaalt in maar liefst 229 minuten de opkomst van de jonge Noodles (Robert De Niro) en zijn gangsterkliek in de Joodse achterbuurten van New York. De kliek en vooral leiders Noodles en Max (James Woods) groeien uit tot succesvolle figuren in de georganiseerde misdaad tijdens de drooglegging in de jaren 20. Deze synopsis zegt misschien niet veel, maar geloof me, gedurende 4 uur creëert Leone een a-chronologisch, allesomvattend meesterwerk waarin zijn beste western wordt gemengd met het gangstergenre. Geweld, hebzucht en verraad worden uitgewerkt met flashbacks, uitmuntende acteerprestaties door heren De Niro en Woods, een prachtige cinematografie en een al even melancholische soundtrack van Ennio Morricone.

Mean Streets

Warner Bros.

Op 2 augustus werd in Cinematek Mean Streets vertoond. Regisseur Martin Scorsese is sinds jaar en dag één van de beste makers van gangsterfilms en met Mean Streets, zijn eerste bekende, legde hij de grondslag voor latere toppers als Goodfellas, Casino en The Departed. In Mean Streets is Charlie (Harvey Keitel) een small-time gangster die worstelt om te overleven in Little Italy. Zijn vriendin heeft epilepsie, wat toen werd beschouwd als ‘ziek in het hoofd’, en is bovendien de nicht van Johnny Boy (weer vertolkt door Robert De Niro) , een no-good rebel die overal geld leent en niemand terugbetaalt. Mean Streets, gemaakt in 1973, nota bene tussen The Godfather Part I (1972) en Part II (1974), is een ruwe, kinetische film die zoals menig Scorsese-werk draait om familie, schuld en religie. Een legendarische scène is wanneer Charlie zijn hand in een vlam houdt om te testen of hij bestand is tegen het hellevuur. De roodgekleurde, met rook gevulde bar, waarin het grootste deel van de film zich afspeelt, zet de toon. Handheld camerawerk en een prachtige met rock’n roll gevulde soundtrack maken Mean Streets een grote aanrader.

“You don’t make up for your sins in church. You do it in the streets. You do it at home. The rest is bullshit and you know it. “

Miller's Crossing

Twentieth Century Fox

Ook de Coen Brothers zijn vertegenwoordigd op Cinematek, met Miller’s Crossing, die op 8 augustus wordt vertoond. Dat is een neo-noir gangsterfilm met een goede portie zwarte humor die zich afspeelt tijdens de prohibitie in de jaren 30. Gabriel Byrne (ook bekend van o.a. The Usual Suspects) vervult een glansrol als scherpgeestige adviseur van de Italiaans-Amerikaanse gangsterbaas Leo O’Bannon (Albert Finney). Miller’s Crossing heeft een intrigerende plot en erg scherpe dialogen die je vaker zullen doen lachen dan je zou willen. Kortom, de ‘Coen touch‘.

Naast deze draait Cinematek in augustus nog klassiekers als The Godfathertrilogie, L.A. Confidential, Goodfellas en meer! Bekijk het programma op de website van Cinematek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.