Date Night op 2BE

20th Century Fox

Rating: ★★★½☆

Zaterdag 14 juli om 20.40 op 2BE

Steve Carell (The 40 Year Old Virgin) en Tina Fey (30 Rock) vertolken een echtpaar dat verstrikt is geraakt in routine. Claire zorgt voor de kinderen en tracht dagelijks woningen te slijten aan jonge New Yorkse koppels. Phil is een advocaat die jonge koppels het belang van een pensioen tracht wijs te maken. Samen gaan ze iedere vrijdag naar de cinema en daarna uit eten om zich eventjes weer een jong koppel te voelen. Maar ‘t werkt niet.

Een bevriend paar maakt uit het niets bekend dat ze gaan scheiden. Zo willen ze hun levens injecteren met een dosis opwinding (Mark Ruffalo: “We zijn net perfecte huisgenoten. Gruwelijk.”). Phil en Claire gaan op hun beurt de uitdaging aan om op hun komende date nog eens het onderste uit de kan te halen en hun huwelijk nieuw leven in te blazen. De definitie ‘onderste uit de kan’ moet je hier interpreteren als: het duo neemt per uitzondering eens een douche voor het diner en Phil vat het plan op om in een exclusief visrestaurant te gaan dineren zonder reservering. Ze pikken de tafel in van de afwezige Tripplehorns en krijgen ongevraagd bezoek van een tweetal zware jongens. Vanaf dan ontvouwt het verhaal zich als een typische Hitchcockiaanse thriller (’t is North by Northwest, maar dan de onnozele-comedyversie).

Het beste aan Date Night is de manier waarop het spel van Fey en Carrell onverhoeds overschakelt van pijnlijk geloofwaardig op compleet ridicuul. Het scharnierpunt bevindt zich ongeveer halverwege, wanneer Fey en Carrell zich uitgeven voor vrienden van will.i.am – zij getooid met het kapsel van Nelly Furtado en hij met een volstrekt idiote mohawk en zijn hemd achterstevoren.

20th Century Fox

Rond hetzelfde tijdstip gaat de plot ook surrealistische proporties aannemen, met als hoogtepunt een alle wetten van de logica tartende auto-achtervolging. (De voorbumpers van een taxi en een Audi R8 worden per accident aan elkaar vastgehaakt. Waanzin volgt.) Mag er ook wezen: een scène waarin Carrell onder dwang begint te paaldansen in een stripclub.

Als bonus zijn er de herkenningsgrijnsjes uitlokkende surpriseverschijningen van allerlei Hollywoodsterren. De gastrolletjes van Ruffalo en Ray Liotta hebben niet veel om het lijf, maar Mark Wahlberg (een beveiligingsexpert die systematisch weigert zijn gespierde bovenlijf te bedekken), James Franco en Mila Kunis (een crimineel stelletje in een haat-liefdeverhouding) en William Fichtner (een procureur met ongewone seksuele voorkeuren) zijn best geinig.

Date Night van regisseur Shawn Levy – duidelijk in betere doen wanneer hij niet aan het roer staat van kinderkluchten als Night at the Museum of The Pink Panther – is de perfecte film op een vermoeide zaterdagavond, nadat de koters (te laat) zijn gaan slapen, de babysitter (te laat) is gearriveerd  en om uw huwelijk (te laat) te redden. Vanavond moet u echter niet uit uw zetel komen voor uw date night: blijf gewoon hangen op 2BE en enjoy. Cheerio!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.