Aan het woord: Famke Janssen over Hansel & Gretel

Paramount

Paramount

Famke Janssen is (na Rutger Hauer en Heineken) vermoedelijk Hollands meest succesvolle exportproduct in Hollywood. Het grote publiek (mezelf incluis) leerde de rijzige actrice kennen als Xenia Onatopp in Goldeneye, waarin ze niemand minder dan Bond, James Bond tussen haar dijen mocht pletten. En ook al speelde Janssen sindsdien in tal van films (The Faculty) en series (Nip/Tuck), ze zal voor altijd en een dag worden herinnerd als Jean Grey aka Phoenix uit de nog steeds groeiende X-Men franchise. Of ze in het binnenkort te verschijnen Wolverine op zal draven als Dr. Grey, dan wel opnieuw haar duivels zal ontbinden als de oncontroleerbare Phoenix weten we binnen enkele weken.  Voor het zover is toont ze eerst nog eens haar witchy kant in het zopas op DVD en Blu-Ray verschenen Hansel & Gretel: Witch Hunters. In deze actuele update van het beroemde sprookje van de gebroeders Grimm nemen Hans en Grietje (Jeremy Renner en Gemma Arterton) het op tegen een horde heksen, aangevoerd door, je raadt het al, Famke Janssen.

Q: In Hansel & Gretel speel je de rol van Muriel, een verschrikkelijke heks. Vond je het moeilijk om in die rol te kruipen, of heb je een duister kantje?
A: Wel, ik dacht van niet, maar door de rol heb ik die gedachte toch moeten herzien. En aangezien ik de laatste tijd alleen maar wordt gevraagd voor demonische rollen, moet ik misschien dringend eens voor de spiegel gaan staan en mezelf eens grondig gaan analyseren! (lacht)

Q: Kan je Muriel even omschrijven? Wie is ze en wat steekt ze allemaal uit in de film?
A: Muriel staat aan het hoofd van een clan heksen die er  helemaal anders uitzien dan je misschien op het eerste zicht zou verwachten. We vertellen namelijk niet het traditionele verhaal van Hans en Grietje, maar wel één waarin de kinderen volwassen zijn, en op heksen jagen. Ik op mijn beurt jaag op hen, en zo vechten we gans de film door één grote oorlog uit.

Paramount

Paramount

Q: En Muriel is naar het schijnt zo slecht dat ze zelfs door haar mede heksen wordt gehaat.
A: Klopt, zelfs op de set bekeek iedereen me maar met een rare blik (lacht). Onder die berg make-up wou niemand nog met me praten.

Q: Ja, je ziet erin deze film bij momenten net een tikkeltje anders dan anders uit. Hoe lang duurde het eer je volledig getransformeerd was in Muriel?
A: De allereerste keer duurde het zeker vier uur om alle protheses en make-up aan te brengen, maar naarmate de film en de scènes elkaar opvolgden zijn ze er toch in geslaagd om daar een uurtje van af te doen. Het afhalen van dit alles nam ook nog eens een vol uur in beslag.

Q: En moest je daar dan een ganse dag mee rond lopen?
A: Oh yeah! En dan mocht ik m’n gezicht ook nog niet al te veel bewegen, want anders kon alles los komen.

Q: Fijn!
A: Ja, dat kan je wel zeggen. Gelukkig dat ik dankzij m’n modellencarrière van vroeger hier al een beetje ervaring in had. Niet dat het hetzelfde was, maar toch, het hielp wel een beetje.

Q: En was het door al die protheses en make-up makkelijker om Muriel te vertolken?
A: Neen, integendeel zelfs! Het was echt niet evident om met al die rommel op m’n gezicht en met die speciale lenzen voor m’n ogen de juiste balans tussen acteren en over-acting te vinden. Ik moest mezelf bijna een nieuwe acteertechniek aanleren.

Q: Wat dacht je toen ze je de rol van Muriel aanboden?
A: Toen ik het script las had ik meteen door dat dit toch wel een andere versie was dan het sprookje waar ik mee opgegroeid was, en dat vond ik wel tof. Ik vond het fris en verrassend dat ze voor een overbekend verhaal toch een nieuwe invalshoek hadden gevonden.

Q: Dit is misschien een rare slotvraag, maar hoe komt het toch dat Nederlanders zo groot zijn? Jij bent denk ik 1m80? Ik ben al vaak in Nederland geweest en daar is iedereen net zo groot als jij. Zit er daar iets in het water misschien?
A: Geen idee. Sommige mensen zeggen dat het komt omdat wij zoveel melk drinken, maar ik dronk vroeger nooit melk, dus dat klopt al niet. Het regent daar wel veel, dus misschien zijn we net zoals planten die goed groeien als ze veel water krijgen (lacht).

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.