Blu-ray: Rush

Warner

Warner

Rating: ★★★★☆

Formule 1. Persoonlijk zegt het me niet veel. Het enige wat ik daarvan ken is dat er elk jaar verschillende wedstrijden in verschillende landen worden gereden. Het hoofddoel is de wereldbeker. En sinds het tragisch ongeval van Michael Schumacher weet ik ook dat racers hun leven riskeren ook buiten het circuit. En zo was het ook rond het jaar 1976 met de tweestrijd tussen James Hunt en Nikki Lauda. Het resultaat van die strijd zie je in Rush.

The closer you are to death, the more alive you feel. It’s a wonderful way to live. It’s the only way to drive.

Warner

Regie: Ron Howard
Cast: Chris Hemsworth,  Daniel Brühl, Olivia Wilde, Alexandra Maria Lara, Natalie Dormer
Muziek: Hans Zimmer

Een van de beklijvendste gevechten om de F1 – titel vond ongetwijfeld plaats in de jaren ’70, toen de Britse glamourboy James Hunt en de berekende Oostenrijker Niki Lauda elkaar het vuur aan de schenen (of banden) legden. Hunt is roekeloos, leeft graag in de spotlight en geniet van zijn status als superster. Door zijn lange blonde haren, een enkele blik en gespierd torso vallen alle vrouwen makkelijk met hun benen in de lucht.

De serieuzere Oostenrijker Lauda houdt zich liever wat afzijdig van al die aandacht. Hij gaat op tijd naar huis, neemt voldoende slaap en leeft voor zijn werk. Zonder centen van zijn familie wil hij zijn droom realiseren en op het hoogste schavot op het podium staan, omringd door sip kijkende concurrenten. Bij elke race kijken ze de dood in het aangezicht. En net dat doet hen leven. Tot een dramatische gebeurtenis in 1976 die in de geschiedenisboeken staat neergeschreven.

Happiness is your biggest enemy. It weakens you. Puts doubts in your mind. Suddenly you have something to lose.

Warner

Met Rush overtuigt Ron Howard dat de wereld van de Formule 1 een fascinerende wereld is. Je krijgt een evenwichtig en visueel mooi verfilmd verhaal voorgeschoteld. Het geheel is door de juiste kledij, decor, wagens, zonnebrillen en lifestyle een boeiende weergave van de tijdsperiode. Zowel Chris Hemsworth als Daniel Brühl spelen hun rol met volle overtuiging. Net als de bijrollen van Olivia Wilde, Alexandra Maria Lara en Natalie Dormer.

De echtheid komt ook doordat Howard Lauda Duits laat spreken. Alles wordt ook niet op een geforceerde Amerikaanse manier gebracht. Howards muziekkompaan Hans Zimmer zet het volume wat hoger als de wagens in actie schieten, maar hij steelt nooit de show van het schouwspel dat op het scherm losbarst.

Extra’s:
• Interview met Niki Lauda (Blu-ray)
• Featurette (Blu-ray)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.