Dvd-review: A Most Violent Year

A Most Violent Year - Oscar Isaac - Jessica Chastain - 2014

Lumière

Rating: ★★★★☆

Het jaar 1981 betekent een enorm koude winter in New York en tevens het meest gewelddadige jaar uit de geschiedenis van de stad. Uitbarstingen van zinloos geweld houden de bevolking in de greep van de angst en zorgen ervoor dat ook de politie met de handen in het haar zit. Temidden van dit tumult probeert immigrant Abel Morales zijn groeiend stookolie-bedrijf boven water te houden, terwijl alles wat maar mis kan gaan daadwerkelijk misgaat. De wet van Murphy, quoi?

Before The Door Pictures, Washington Square Films, FilmNation Entertainment

Lumière

Morales’ (Oscar Isaac) oliebedrijf Standard Oil kreeg hij in handen toen hij trouwde met de dochter (Anna, gespeeld door Jessica Chastain) van de voormalige baas. Wat hij echter niet had voorzien is het hoge aantal tegenslagen die hij ondervindt op zijn weg naar de top. De concurrentie is groot en bovendien worden zijn vrachtwagenchauffeurs met geweld overvallen: de inhoud van zo’n truck is immers al gauw enkele duizenden dollars waard. Alsof dat nog niet gezien is wordt zijn bedrijf ook nog eens geviseerd door openbaar aanklager Lawrence (David Oyelowo), die Morales ervan verdenkt aan belastingontduiking en andere onfrisse zaken te doen.

Terwijl Abel zijn financiële onafhankelijkheid wil verzekeren door een groot stuk grond te kopen van een groep Joodse ondernemers (onder leiding van Josef Mendellsohn (Jerry Adler)), spoort zijn vrouw hem aan geweld met geweld te bestrijden. Als dochter van een gangster jeuken haar handen om de boel anders aan te pakken, maar Abel denkt dat terugvechten de situatie alleen maar zal doen escaleren. Hij krijgt van Mendellsohn ondertussen dertig dagen om de boel (1,5 miljoen dollar) af te betalen.

Lumière

Lumière

Wanneer het gezin (Abel en Anna hebben nog drie dochters) verhuist en ze in hun nieuwe woonst aangevallen worden door een jongeman die een geladen pistool achterlaat in de struiken, komt de dreiging wel heel dichtbij. Abel verdenkt zijn concurrenten ervan hem te willen intimideren gezien Standard Oil steeds succesvoller wordt, maar uiteraard wordt dit door hen allen ontkend.
Ondertussen groeit het gevoel van onveiligheid onder zijn chauffeurs, waardoor zij (zonder zijn weten of toestemming) een vuurwapen dragen. Wanneer dit voor nog meer conflicten zorgt, komt Morales’ bedrijf steeds meer in een negatief daglicht te staan.

A Most Violent Year wordt gedragen door de uitstekende performances van alle hoofdrolspelers. Oscar Isaac kennen we vooral als de sukkelende muzikant uit de Coens’ Inside Llewyn Davis, en houdt ook hier een ingetogen manier van acteren aan. Zijn personage is een man die koste wat kost ‘goed’ wil blijven in een slechte wereld. Hij wil zijn bedrijf naar de top brengen, maar is niet bereid zich hiervoor aan de gangsterpraktijken van zijn concurrenten te wagen. Anna wil gerust haar vader bellen om de boel recht te trekken, maar Abel ziet zichzelf als een moreel gebalanceerd mens en wil zichzelf niet verloochenen. Hij wil met andere woorden het succes en de uitstraling van een gangster, zonder zich hierbij het bijbehorende gedrag aan te meten.

Lumière

Lumière

Ook Elyes Gabel, die onbestendig chauffeur Julian speelt, weet overmatige pathos te omzeilen in de ondergang van zijn personage. De film steunt op suggestie en laat veel zaken onbenoemd in het overbrengen van het klassieke goed-mens-tegen-een-kwade-wereld-thema. Geweld komt logischerwijs aan bod (het blijft tenslotte een misdaad flick) maar behoudt zijn toegewezen plaats. Het jaar 1981 had achtergrond kunnen zijn voor een continue stroom van expliciet gewelddadige beelden (daarbij afbreuk doend aan de plot zelf), maar in deze valkuil trapt A Most Violent Year gelukkig niet.

Zo geeft regisseur J.C. Chandor (All is Lost) een unieke draai aan het genre van de misdaadthriller: er wordt ruimte gelaten in wat getoond wordt en de plot wordt niet dichtgemetseld, zodat de kijker nog iets te gissen heeft. Is de verhaallijn waterdicht? Dat niet, en bovendien is het einde nogal een anticlimax (zelfs een beetje teleurstellend?). Toch wegen de sterke kanten veel meer door. Het gedempte kleurenpalet, de feilloze soundtrack van componist Alex Ebert en de uitgedachte cinematografie tillen dit drama naar een hoger niveau. Ondanks het feit dat de film zich afspeelt in de jaren 1980, blijft zelfs de kostumering stijlvol. Zeker het kijken waard dus -althans voor wie het idee aankan dat suspense niet altijd tot een bevredigende uitbarsting hoeft te komen.

A Most Violent Year is nu uit op dvd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.