Blu-ray review: Dallas Buyers Club

Dallas Buyers Club

Warner

Rating: ★★★½☆

Being gay is goed als je kans wilt maken op een Oscar. Kijk naar Tom Hanks in Philadelphia. Sean Penn kreeg er een voor Milk. Hilary Swank mocht het podium op voor Boys Don’t Cry en Charlize Theron haalde het lelijkste eendje in zich naar boven tijdens Monster. Allemaal vielen ze in de prijzen. In het geval van Dallas Buyers Club was het meteen goed voor dubbele winst tijdens de 86ste Oscaruitreiking. Naast Matthew McConaughey kreeg ook Jared Leto een verdiende erkenning als mannelijke bijrol. Al moet je dat mannelijke in zijn geval met de spreekwoordelijke korrel zout nemen. Waarom, dat zie je vanaf 7 mei zelf op dvd, blu-ray en video on demand.

Watch what you eat and who you eat.

Dallas Buyers Club

Warner

Regie: Jean-Marc Vallée
Cast: Matthew McConaughey, Jared Leto, Jennifer Garner, Steve Zahn, Denis O’Hare

Ron Woodroof is een graatmagere heteroseksuele man die we voor het eerst zien tijdens een stierenwedstrijd. Hij is er niet voor acht seconden roem, wel om te gokken en seksen met twee vrouwen achter de schermen. Goed voor hem. Maar het goede gevoel na zijn orgasme is van korte duur. Hij kan niet geloven dat hij hiv-positief is en dat hij nog maar 30 dagen te leven heeft – of nog minder. Pas na opzoekwerk in de bibliotheek beseft hij wat er aan de hand is. En hij beseft dat het menens is. In een ziekenhuis wegkwijnen aan de morfine en als testkonijn gebruikt worden, dat is niet aan hem besteed.

Ron vermomt zich als priester en begint illegale alternatieve medicijnen te smokkelen uit allerlei landen. Eerst voor zichzelf, want van homo’s moet hij niets weten. Maar Ron heeft geld nodig en dat geld kan hij halen bij andere zieken. Aanvankelijk ziet Ron enkel dollartekens voor zijn ogen blinken, maar naarmate hij uitstel van executie krijgt, ziet hij dat er eind jaren 80 nog heel wat moet veranderen tegenover aids en homoseksuelen in het algemeen. De boodschap is ook duidelijk: een geneesmiddel tegen aids is er (nog steeds) niet. Het enige wat de medische wereld kan doen, is verder zoeken en ondertussen de juiste (of betere) dosis medicatie vinden die de verspreiding van het virus in het menselijk lichaam kan doen stoppen.

Dallas Buyers Club

Warner

Dallas Buyers Club is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over het gevecht van één man tegen de macht en corruptie van de ‘Food and Drug Administration’ van de Amerikaanse regering. De titel verwijst naar de organisatie die abonnementen (en geen illegale medicijnen) verkoopt voor 400 dollar per maand. Zo kunnen ze (tijdelijk) de strenge medische regels omzeilen. Wat Matthew de juiste acteur voor de rol van Woodroof maakt, is dat hij volgens de scenarist vragen had bij alles. Zijn betrokkenheid was bijzonder groot. Matthew kreeg Rons dagboek van zijn familie en hij luisterde naar uren interviews met de echte man over zijn eenzame strijd tegen de wereld en tegen zijn eigen lichaam.

Guess who’s going to Mexico, lookin’ for a hot date?

Dallas Buyers Club

Warner

De kracht van de film is niet zozeer de sobere vertelstijl en opbouw. Deze film moet het voornamelijk hebben van de acteerprestaties. Het duurt een hele tijd voor je enigszins gewend bent aan de schriele verschijning van Matthew McConaughey. Nergens bespeur je nog iets van de lekkere man die Jennifer Garner verleidde in Ghosts of Girlfriends Past. De Texaan doet wat Christian Bale hem heeft voorgedaan in The Machinist: zichzelf uithongeren zodat je elke rib in zijn lijf kunt aanraken. Deze keer moet Matthew Garners personage verleiden met een schilderij van zijn moeder zaliger. Gelukkig heeft McConaughey deze fysieke beproeving niet alleen doorstaan. Zijn tegenspeler Jared Leto deed net hetzelfde. En meteen bombardeert Leto zich tot de sterke acteur die meer kan dan het liefje spelen van Colin Farrell in Alexander. Leto’s Rayon hoopt op een geslachtsverandering, maar de ziekte en de drugs kan je blijven verstoppen onder een berg make-up. Je beseft dat een relatie tussen de drie personages (apart of gezamenlijk) onmogelijk is. En dromen van een happy end is als dromen dat Bart De Wever getuige zou zijn op het huwelijk van Elio Di Rupo. Maar laat dat je zeker niet weerhouden om deze film te bekijken.

Extra’s:

• Deleted Scenes
• Interviews met de cast
• Behind The Scenes

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.