“I hate all people equally”

Rampart

A-film

Rating: ★★★½☆

“I hate all people equally”, het is een quote van David Douglas Brown (Woody Harrelson). David is een politieagent bij de LAPD. De afdeling ligt in de jaren 97 zwaar onder vuur door fraudepraktijken, omkoopschandalen, een stormvloed van aanklachten tegen het brutaal optreden van agenten tijdens en na de diensturen. De burgemeester en de hoofdcommissaris zijn bij dit alles niet vrij van enige schuld. Het bijsturen van de publieke opinie kost de overheid dan ook tonnen geld. Ze kunnen dan ook een verkeerde misstap van David missen als de pest.

You’re a classic racist, a bigot, a sexist, a womanizer, a chauvinist, a misanthrope, homophobic clearly, or maybe you don’t like yourself.

A-film

Regie: Oren Moverman
Cast: Woody Harrelson, Ben Foster, Sigourney Weaver, Anne Heche, Cynthia Nixon, Robin Wright, Steve Buscemi
Muziek: Dickon Hinchliffe

David heeft al 24 jaar dienst lopen. Voldoende ervaring die hij graag deelt met een rookie, geheel op zijn manier. David is keihard voor zowel zijn collega’s als voor criminelen. Dat moet volgens hem wel in een stad waar iedereen op straat drugs verhandelt. L.A. is zowaar een openluchtsupermarkt. Hij kent vonnissen uit het hoofd, en als hij ze niet weet dan vindt hij ze wel uit. David heeft dan ook geen onbesproken reputatie. Zijn bijnaam is Date Rape. Hij heeft jaren geleden een vermeende verkrachter vermoord. Rechtvaardigheid is geschied. Een strenge Sigourney Weaver wijst hem wel op de pijnlijke gevolgen van zijn daad.

Zij is degene die al genoeg zorgen aan haar hoofd heeft zonder dat Date Rape nog meer herrie maakt. Helaas wordt het voor hem nog lastiger. David molesteert een burger en plein public, wat ook nog eens werd gefilmd. Maar David denkt helemaal niet aan een vervroegd pensioen. En als ze hem toch buitenschoppen dan stapt hij naar de rechtbank voor een lange (onhaalbare) strijd die uiteindelijk meer schade en centen zal kosten.

Daarnaast kent hij problemen thuis. Zijn 2 ex-vrouwen – toevallige zussen – willen hem het huis uit, zijn dochters vragen of ze nu inteelt zijn of niet. Hij noemt het inheemt, dat klinkt beter. Daarnaast nodigt David zichzelf uit bij verschillende vrouwen waaronder Robin Penn. En alsof dat nog niet genoeg is loopt er iets fout tijdens een overval. Is het opgezet spel? Een ongeluk? Of een politieke afrekening? In ieder geval stellen meer en meer mensen zich de vraag waarom David nog steeds bij de politie is. Regels veranderen, wetten veranderen, personen veranderen. Waarom hij niet?

You can’t cheat on something you never committed to

A-film

Net als er elk jaar wel een vampierenfilm verschijnt, zo wordt er elk jaar een politiefilm uitgebracht. Zo verschijnt er in september in de Amerikaanse cinema End of Watch met Jake Gyllenhaal. Vaak blijven die politiefilms vrij onopgemerkt, toch bij het grote publiek. Dat is ook het geval geweest bij Rampart. Geheel onterecht.

Deze 2de langspeler van Oren Moverman is opnieuw zeer stijlvol, geladen met emoties en wordt gedragen door een sterke vertolking van Harrelson. Moverman liet zich al opmerken door The Messenger over 2 soldaten die vrouwen moeten vertellen dat hun echtgenoot gesneuveld is voor zijn vaderland. Daarin laat Moverman al knappe beelden zien. Voor Rampant overtreft hij zowaar zichzelf. Over elk shot, over elke camerapositie is zorgvuldig nagedacht. Hij kiest voor het juiste beeld dat perfect de impact van een blik, een woord of een gevoel reflecteert. Zo krijg je een donkere flashy undergroundscène waarbij David in een rood opgelicht steegje de inhoud van zijn maag in de goot uitkotst. Visueel is het prachtig om zien.

DVD extra’s:

  • Trailer
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , ,

Comments are closed.