Eenvoud, puur, echt en oprecht dat is Kid

Cineart

Cineart

Rating: ★★★★☆

Eenvoud, puur, echt en oprecht dat is Kid. Dat leid je af van de filmposter door Amira Daoudi. Je ziet enkel Kids hoofd op een groene achtergrond. Net als elk shot zorgvuldig door Fien Troch is gekozen en geselecteerd, zo sprekend is deze affiche. De situaties en de gesprekken in Kid worden telkens bekeken en verteld vanuit de ogen van kinderen. Hun onuitgesproken emoties staan centraal.

Cinéart

Regie: Fien Troch
Cast: Bent Simons, Maarten Meeuwsen, Gabriella Carizzo, Rit Ghoos

De vrolijke Kid, zijn broer Billy en hun moeder wonen samen op een boerderij. Met weinig middelen maakt de moeder er een warm liefdevol nest van. Het noodlot slaat echter toe. Het gaat bergaf met de boerderij wanneer het vee verdwijnt en de knecht zin job verliest. De schulden stapelen zich op. De schuldeisers kloppen aan de deur.

Uiteindelijk verdwijnt mama op een tragische manier uit het leven van de kinderen. Kid en Billy staan er nu alleen voor in hun zoektocht naar een beetje geluk. Het vinden van dat geluk is bijzonder moeilijk in een wereld vol verdriet en in een wereld waarin weinig wordt gesproken. Beide jongens reageren verschillend wanneer ze worden opgevangen door hun oom en tante.

Bent Simons en Maarten Meeuwsen spelen vol overgave en overtuiging hun rol. Met een blik, een beweging, een lach of traan grijpen ze je bij de keel en laten ze niet meer los. We vinden het beeld van spelende kinderen schattig en heel gewoon. Als kinderen lijden dan breekt er bij iedereen wel een stukje binnen in het hart. Kijk naar de kinderen in de films van de broers Dardenne.

Cinéart

Ook Troch raakt met het stilleven dat ze toont een gevoellige snaar. De Kempen zijn door haar ogen een gesloten plekje in dit land waar mensen vasthangen aan hun geloof. Het leven is en blijft hard, hoe groot je geloof of ongeloof ook is. En dat ondervindt de kleine Kid op de zwaarste manier.

De film is net zoals de andere films van Troch geen evidentie. Maar wie blijft kijken wordt beloond. Geprezen zij Fien Troch voor haar vechtlust, haar onafhankelijkheid en vooral haar eigenheid. Meer over de film vertelt Fien Troch in haar eigen woorden tijdens het interview dat Supercalifragilistic met haar heeft gehad.

Interview Fien Troch deel 1

Interview Fien Troch deel 2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.