Levenslang leren

The First Grader

A-Film

Rating: ★★★☆☆

Het overkomt mij om de zoveel tijd wel eens dat ik in een filmdipje zit. Zo een periode waarin de goesting om films te bekijken minder prominent aanwezig is. En dan gebeurt het onvermijdelijke uitstel en met als gevolg een stapel van nog te bekijken films. Een inhaalbeweging is dan noodzakelijk. En dat was het geval bij The First Grader.

A-Film

Het is een kleine, oprechte film over een oude man en zijn recht op onderwijs. Levenslang lang leren is immers de rode draad in ons dagelijks bestaan, dus ook in landen als Kenia. Maar evident is het niet als een 84-jarige man in de klas zit. Gelukkig maakt de lerares, gespeeld door Bondgirl Naomi Harris, daar geen probleem van. Ook de kinderen niet. De andere dorpsgenoten zijn echter niet zo begripvol.

Regie: Justin Chadwick
Cast: Naomie Harris, Oliver Litondo, Tony Kgoroge
Muziek: Alex Heffes

Met de film vertellen producenten Sam Feuer en Richard Harding voor hen geen onbekend verhaal. In 2003 besliste de Keniaanse overheid dat het basisonderwijs vrij toegankelijk moet zijn voor iedereen. Eerder maakten Feuer en Harding al de documentaire The First Grader: The True Story of Kimani N’gan’ga Maruge. Dit is dus een meer volwaardige versie van hetzelfde verhaal.

De analfabeet Kimani Nganga Maruge volgde met succes de lessen, werd een beroemdheid en een symbool en mocht zelfs naar een VN-bijeenkomst in New York waar hij het belang van onderwijs verdedigde. Alex Heffes heeft hiervoor een zeer smaakvolle soundtrack geschreven. The First Grader is dan ook een geslaagde film om de goesting in film terug aan te wakkeren.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.