Out with the old, in with the new

The Artist

Cinéart

Rating: ★★★★☆

In het verleden ligt een schat aan inspiratie en informatie. Martin Scorsese liet zich door de eerste films inspireren voor Hugo. En ook die andere grote Oscarklepper The Artist brengt het verleden terug tot leven. De zwart-wit film van Michel Hazanavicius is nu uit op dvd en blu-ray. Het is een absolute aanrader als je maar een klein beetje liefde hebt voor deze kunstvorm.

I won’t talk! I won’t say a word!

Cinéart

De titel verwijst naar acteur George Valentine (Jean Dujardin) dé grote filmster van de stille film in het jaar 1927. Zijn zoveelste film is opnieuw een schot in de roos. Vrouwen schuiven in rijen aan om maar een glimp van hem op te vangen. En George geniet duidelijk van al de aandacht. Per toeval botst hij op de onbekende figurante, Peppy (Bérénice Bejo). Ze worden gefotografeerd en belanden op de cover van Variety. Het streelt hun ego, maar mevrouw Valentine (Penelope Ann Miller) is daar minder gelukkig mee. Het geeft haar extra redenen om de foto’s van haar manlief met stiften te bewerken.

Jaren passeren en Peppy wint rol na rol aan bekendheid. Ze gaat van figurante naar bijrol, van een ‘with’ tot een ‘and’. De komst van talkties, de geluidsfilm, betekent het einde van Valentine’s carrière. “Out with the old, in with the new. And young’, grapt Peppy tijdens een interview. Gekwetst doet George een stap opzij voor de nieuwe megaster. Hiermee toont Hazanavicius op een eenvoudige en pijnlijk realistische manier de relativiteit van succes en de vluchtigheid van alles, van ons bestaan.

Regie: Michel Hazanavicius
Cast: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman, James Cromwell, Penelope Ann Miller
Muziek: Ludovic Bource

Cinéart

Wat The Artist anders maakt dan alle andere films van 2011 is dat Hazanavicius trouw blijft aan zijn oorspronkelijk concept: een liefdesverhaal ten tijde van de stille film en de impact die geluid heeft op de ontwikkeling van het medium. Uitermate geslaagd is de eerste keer dat George geconfronteerd wordt met geluid in zijn kleedkamer. Ook het sporadisch gebruikt van tekstblokken leggen de link met het verleden.

I’ve made way for you.

Zonder woorden maar met veel lichamelijk expressie (vooral Dujardins wenkbrauwen doen overuren) vertelt Hazanavicius het verhaal van George. Hij krijgt daarbij de hulp van zijn trouwe viervoeter en een fantastische score van Ludovic Bource die door het ontbreken van geluid helemaal tot uiting komt. The Artist is zeker en vast een aanrader om te ontdekken als je dat nog niet hebt gedaan.

Extra’s dvd en blu-ray:

  • Bloopers
  • Behind the scene
  • Interview met Michel Hazanavicius & Bérénice Bejo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.