Review: Oz, the not so Great and Powerful

Disney

Disney

Rating: ★☆☆☆☆

Oscar Diggs (James Franco) is een obscure tovenaar met dubieuze bedoelingen. Tijdens een storm ruilt Oscar in een luchtballon het stoffige voor het weelderige Land van Oz. Al snel wordt hij foutief voorgesteld als de grote tovenaar Oz. Hij is de uitverkorene die het land moet redden van de verdere ondergang. Oscar wordt steeds meer betrokken in het leven en de problemen van het Land van Oz. In die problemen is hij niet zozeer geïnteresseerd, wel in de beloning die op hem wacht.

Disney

Regie: Sam Raimi
Cast: James FrancoMila KunisRachel WeiszMichelle Williams
Muziek: Danny Elfman

Het is en blijft een moeilijke uitdaging om een filmklassieker nieuw leven in te blazen. Zeker als de eigenlijke filmrechten van The Wizard of Oz in handen zijn van een andere filmstudio. Dat blijkt bij het bekijken van Oz the Great and Powerful. Sam Rami levert op verschillende vlakken een strijd. Er is de geest van het verleden, de complexiteit van 3D, de geloofwaardigheid van een goed verhaal, voldoen aan de verwachtingen van de studio die jou miljoenen geeft en de mening van het publiek dat jouw film maakt of kraakt. Wat met Alice In Wonderland nog ietwat lukte, gaat deze keer de mist in.

Producent Joe Roth geloofde ten volle in deze film:

During the years that I spent running Walt Disney Studios, I learned about how hard it was to find a fairy tale with a good strong male protagonist. You’ve got your Sleeping Beauties, your Cinderellas and your Alices, but a fairy tale with a male protagonist is very hard to come by. But with the origin story of the Wizard of Oz, here was a fairy tale story with a natural male protagonist. Which is why I knew that this was an idea for a movie that was genuinely worth pursuing.

Disney

Hoe graag ik het ook anders had gewild, deze Oz the Great and Powerful liet mij koud. Neen, ik moet mezelf corrigeren. Het was al een tijdje geleden dat ik me ergerde aan een film. Gewoonweg omdat ik op geen enkel moment geloofde in wat ik zag. Boosdoeners zijn er genoeg: de kinderachtige en krampachtige vertolkingen van zowat de hele cast. James Franco maakt een heel vermoeide indruk en wordt nooit echt wakker. De drie heksen zijn elk op hun manier zo fake als een gelukkig huwelijk tussen den amazing John en die pussy wagon Astrid Bryan.

Disney

Het slaapverwekkend en tergend traag verhaal heeft weinig om het lijf. Het is enorm voorspelbaar, weinig origineel en bij momenten gewoon irritant simplistisch. Enkel wanneer de tovenaar dan eindelijk zijn goocheltrucs bovenhaalt haalt het geheel enig niveau. Er is verder een (noodzakelijke) overkill aan speciale effecten die je telkens duidelijk maakt: dit is maar een film. In plaats van je mee te nemen in de wonderlijke en kleurrijke wereld van Oz. Zelfs Danny Elfmans score kan niet tippen aan de muziek die je wil horen bij dit soort films. Het titelnummer Almost Home, ingezongen door Mariah Carey, is het beste wat deze film is overkomen. In the end is deze Oz niet zo great en helemaal niet zo powerful. Helaas.

Bonusmateriaal:
– Walt Disney en de weg naar OZ
– Bloopers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.