Frankenweenie mist kleur

Walt Disney

Walt Disney

Rating: ★★☆☆☆

Graag had ik geschreven dat Frankenweenie een nieuw meesterwerk is van Tim Burton. Maar helaas ik kan het niet. Toch niet helemaal. En dat is oprecht helaas. Meer en meer zit de regisseur in een filmische midlifecrisis. Eentje waarin hij zichzelf herhaalt en herkauwt in plaats van dat hij exuberant uit de bocht gaat in de goede richting. Frankenweenie is gebaseerd op een van Burtons eerste projecten waarmee hij in Hollywood wilde uitpakken. Destijds kreeg hij de deur op zijn gezicht. Deze keer slaat hij zelf de deur dicht.

When you loose someone you love they move into a special place in your heart.

Disney

Frankenweenie is de kinderversie van Mary Shelley’s overbekende Frankenstein. De ambitieuze dokter Victor Frankenstein zit in dit verhaal nog op de schoolbanken in het fictieve New Holland. Door het noodlot en een droom van Mr. Whiskers -een heel freaky kat – verliest Victor zijn trouwe viervoeter Sparky. Tijdens de klas kruipt zijn natuurkundeleraar Mr. Rzykruski bijna letterlijk in Victors hersenknobbel. Hij brengt hem op het idee dat je de doden opnieuw tot leven kunt wekken.

Victor grijpt zich vast aan dat tikkeltje hoop. Hij graaft zijn oude makker terug op uit de grond, vijst er een paar bouten in en stuurt dan een paar honderd volt en ampère doorheen het kleine lichaam. Wonder boven wonder blaft Sparky al snel terug vrolijk in het rond. Victors klasgenoten zijn natuurlijk jaloers. Iedereen wil immers het wetenschapsproject van de klas winnen. En dan moeten ze grotere en gevaarlijkere dingen tot leven brengen dan Sparky.

Science is not good or bad, Victor. But it can be used both ways. That is why you must always be careful.

Disney

Wat de cinematografie en het gebruik van zwart-wit beelden betreft, heb ik niets dan lof. Frankenweenie oogt even mooi als Burtons Ed Wood. Straatlampen en bliksemschichten fonkelen als geen ander helder en sterk tijdens de sombere en donkere nachten en over plaatsen als het kerkhof. Ook de onafscheidelijke band en onvoorwaardelijke liefde tussen Sparky en Victor is overtuigend echt. De personages zijn de typische figuren met een hoek af zowel visueel als in hun denken en handelen. Dat zit allemaal snor.

Maar het ontbreekt Burton aan innovatie om dit overbekende verhaal nieuw leven in te blazen. De elektriciteit tussen alle verschillende elementen ontbreekt aan kracht en dat maakt deze Frankenweenie zwakker dan verwacht. Misschien nog een wijze raad: dit is geen kinderfilm. Er zitten een aantal momenten in die jouw kleintjes nachtmerries kunnen bezorgen.

Extra’s:

– Captain Sparky vs. The Flying Saucers
– Frankenweenie Komt tot Leven
– Met Frankenweenie De Wereld Rond
– Frankenweenie – Oorspronkelijke Korte Live-Action
– Music Video

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.