Review: Boardwalk Empire, Seizoen 2

HBO

Rating: ★★★★★

Het voelt aan als een zegen: twaalf nieuwe episodes van één van de knapste televisieseries ooit gecreëerd. Ik heb het over Boardwalk Empire, de in de Prohibitie-era (1920-1933) gesitueerde misdaadreeks van HBO.  Het productieteam achter dit juweel bestaat uit niets anders dan bekende koppen: Terence Winter (van The Sopranos), Martin Scorsese (van zo ongeveer iedere gelauwerde Amerikaanse gangsterprent) en Mark Wahlberg (van Marky Mark and the Funky Bunch).

HBO

Regie: Tim Van Patten, Brad Anderson
Cast: Steve Buscemi, Michael Pitt, Kelly Macdonald, Michael Shannon, Michael Stuhlbarg, Stephen Graham, Michael Kenneth Williams

Het wordt Enoch Thompson (Steve Buscemi) behoorlijk heet onder de voeten in dit tweede seizoen: de vrouwelijke (!) procureur Esther Randolph (Julianne Nicholson) staat immers op het punt om hem te klissen voor zijn ontelbare louche zaakjes. Meer nog: zowel zijn bokkige broer Eli (Shea Wigham) als zijn ooit hondstrouwe hulp Jimmy Darmody (Michael Pitt) gaan in zee met de Commodore (Dabney Coleman), Nucky’s vroegere mentor én Jimmy’s vader. Hun doel: Nuck aan de kant te schuiven en de illegale drankhandel in de VS overnemen.

“The puppies have grown fangs!”

HBO

Ook in Chicago en New York grijpen de ambitieuze pups – Al Capone, Lucky Luciano en Meyer Lansky – iedere kans aan om de scepter over te nemen van hun baasjes (respectievelijk Johnny Torrio en Ace Rothstein). Een nieuwe era lijkt aan te breken. Tot overmaat van ramp escaleert in Atlantic City de vete tussen de witkappen van de Ku Klux Klan en Chalky White (Michael Kenneth Williams), de criminele peetvaderfiguur van de zwarte gemeenschap. Nucky moet zich in allerlei politieke en misdadige bochten wringen om de steun te behouden van zowel de rednecks als de negro’s.

Verrassend genoeg wordt het gros van de comic relief  ditmaal verzorgd door mottigaard Nelson Van Alden (een immer intense Michael Shannon): de ooit onvermurwbare flik laat, nu hij een ongewenst kind in de schoot geworpen krijgt, met een hilarisch gemak zijn geliefde christelijke waarden vallen. (De manier waarop ga ik hier niet verklappen.)

HBO

De cast van Boardwalk Empire schittert als nooit tevoren – met een speciale vermelding voor Steve Buscemi. Zijn vertolking van Atlantic City’s ultracorrupte penningmeester is gewoonweg verbluffend: het ene moment zit je voor Nucky te duimen, het volgende vraag je je af waaróm in godsnaam. Niettemin is de grote ster van seizoen 2 niet Buscemi, maar wel een onwaarschijnlijk goeie Michael Pitt. Vooral in de laatste twee afleveringen zet Pitt Jimmy neer als een dieptragisch figuur, een psychologisch gepijnigde oorlogsveteraan die door een combinatie van hubrisen meer dan één jeugdtrauma terechtkomt in zijn eigen bizarre versie van een Grieks treurspel.

“To the lost.”

De pay-off laat in deze tweede jaargang misschien wat langer op zich wachten dan voorheen, maar een beetje geduld loont zeker en vast. Daarnaast zijn cinematografie en belichting, decors en kostuums (perfect gereconstrueerd) en soundtrack (nog méér hits uit de jaren 20) alweer onberispelijk. Al is dat misschien een understatement, maar wat wil je: tv-liefhebbers als ik zijn te véél gewend vandaag de dag. Het enige dat een beetje steekt is dat Scorsese het zich ditmaal niet één keer verwaardigd heeft om zelf plaats te nemen in de regiestoel. (Maar dat is dan weer een luxeprobleem.)

Boardwalk Empire blijft tot nader order ijzersterke (én veelbelovende) misdaadfictie, Scorseses oeuvre waardig. Mogen er nog vele alcoholvrije seizoenen volgen.

dvd extra’s: 
– Character Dossier
– Back to the Boardwalk
– The Money Decade
– Updates to the Boardwalk
– New Characters
– Season Two Promo Spot
– Audio Commentaries

Exclusieve blu-ray extra’s: 
– Secrets of the Past: Storytelling in Episode 11
– Living in 1921

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.