Review: De Rouille et d’Os

Lumière

Rating: ★★★★☆

Ali (Matthias Schoenaerts) krijgt de verantwoordelijkheid over zijn jonge zoon Sam. Hij verlaat België om bij zijn zus en haar man in Antibes te gaan leven. Eens aangekomen zoekt Ali er werk en bouwt hij een tijdelijk bestaan uit. Tijdens zijn job als buitenwipper leert hij Stéphanie (Marrion Cotillard) kennen, zij traint orka’s in een waterpark. Na een tragisch ongeluk waarbij ze haar beide benen verliest zoekt ze terug contact op met Ali. Langzaamaan groeit een speciale band tussen de twee. Ali komt echter nauwelijks rond. Wanneer hij de kans krijgt om in het illegale vechtcircuit geld te verdienen vindt hij steun bij Stéphanie.

Lumière

De rouille et d’os is de laatste nieuwe prent van Jacques Audiard (Un Prophète). Op Cannes werd hij, meer dan terecht, overladen met lof. De film schetst een bijzonder complexe, intieme relatie en laat die magnifiek ontwikkelen.  Het is zeker geen doordeweekse romantische film, noch een typisch psychologisch drama. Al neigt het dan misschien toch eerder naar dat laatste.

“Qu’avez-vous fait de mes jambes ?”

De lichte, stralende setting en cinematografie contrasteert met het zware verhaal en de interne strijd van de hoofdpersonages. Een contrast dat Audiard weer héél knap in beeld weet te brengen.

Zowel Schoenaerts als Cotillard zetten een sterke acteerprestatie neer. Matthias blijft weliswaar Matthias en bepaalde trekken van zijn personages in zowel Loft als Rundskop komen soms duidelijk terug, maar storend is het niet.

Extra’s:

  • verwijderde scènes
  • interview met Matthias Schoenaerts
  • making of
  • blik op de special effects (hoe verloor Marion Cotillard nu echt haar benen?!)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.