Review dvd: Florence Foster Jenkins

Florence Foster Jenkins

Paradiso Home Entertainment

Dieter

Dieter

Oscar-magneet Meryl Streep geeft gestalte aan ’s werelds slechtste operazangeres in de publieksvriendelijke biopic Florence Foster Jenkins, vanaf nu te koop aangeboden op dvd.

Rating: ★★★☆☆

Regie: Stephen Frears
Cast: Meryl Streep, Hugh Grant, Simon Helberg, Rebecca Ferguson, Nina Arianda, Stanley Townsend, Allan Corduner
Muziek: Alexandre Desplat

De in Pennsylvania geboren Florence Foster Jenkins (1868 – 1944) was een Amerikaanse sopraan met een niet te harden stemgeluid. De vrouw had geen enkel gevoel voor ritme en sloeg er amper in om ook maar één zuivere noot te kunnen aanhouden.

Florence Foster Jenkins

Paradiso Home Entertainment

Haar vermogen stelde de puissante erfgename echter in staat om zich op te werken binnen de kringen van de New Yorkse high society, waar ze uitgroeide tot een heus fenomeen. Jenkins droomde ervan om geliefd te worden als artiest en was bereid tot het uiterste te gaan om haar ambities waar te maken. Zelfs het spontane hoongelach waarop haar kattengejank doorgaans werd onthaald -of de neerbuigende kritiek waarvan ze zich nooit bewust was- konden de vrouw niet klein krijgen.

De wereldvreemde Jenkins werd door haar entourage volledig in de waan gelaten dat er met haar een uniek vocaal talent was opgestaan. Een illusie die vooral stand hield door haar tweede echtgenoot, vanuit de idee om zijn eega te beschermen tegen de waarheid.

De rol van zelfingenomen diva (die ook al model stond voor de Franse speelfilm Marguerite) is Meryl Streep op het lijf geschreven. Stephen Frears -de regisseur van het somptueuze Dangerous Liaisons en het zwaar ondergewaardeerde huiversprookje Mary Reilly– weet ook een aandoenlijk figuur te maken van het titelpersonage, zonder dat ze een karikatuur wordt of louter het mikpunt van spot.

Hugh Grant speelt met toepasselijke naïeve charme de manager van Jenkins: een Britse aristocraat die haar met liefde omringd, maar ’s avonds meteen naar zijn buitenechtelijke vlam snelt van zodra hij Florence netjes heeft ingestopt. Simon Helberg (van de prettig gestoorde sitcom The Big Bang Theory) is geknipt als de bedeesde pianist die met plaatsvervangende schaamte de muzikale ondersteuning verzorgt terwijl Jenkins zich vol overgave aan het repertoire van Mozart, Verdi of Richard Strauss waagt.

Florence Foster Jenkins

Paradiso Home Entertainment

De hele film wordt overigens opgebouwd naar een legendarisch geworden recital in de befaamde concerttempel Carnegie Hall, waar de protagoniste zich compleet voor schut zette voor een tot de nok gevulde zaal. Het is het hilarisch en tegelijk pijnlijk slotakkoord van deze vederlichte tragikomedie die geen must is – maar je doet er ook niemand enig kwaad mee.

Geen extra’s.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.