Review dvd: Suicide Squad

Suicide Squad

Warner Bros.

Matthias

Matthias

De afgelopen jaren zag DC Comics met lede ogen aan hoe grote concurrent Marvel met het Marvel Cinematic Universe de box-office-records versplinterde. Met een tikkeltje vertraging lanceerde ze dan maar haar eigen DC Extended Universe. Dat maakte een eerder slappe entree met Man of Steel en Batman v Superman. Maar het knettergekke Suicide Squad zou alles goedmaken, toch?

Rating: ★★☆☆☆

Regie: David Ayer
Cast: Will Smith, Margot Robbie, Jared Leto, Joel Kinnaman, Jai Courtney, Cara Delevigne, Viola Davis, Jay Hernandez, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Karen Fukuhara
Muziek: Steven Price

Wat moet de wereld doen als Superman plots het zot in de kop krijgt? Hij het dak van het Witte Huis optilt? En, we zeggen maar wat, de president uit zijn Oval Office plukt? Hij is – spoiler alert! spoiler alert! – wel pleite, maar met buitenaards Kryptons gespuis weet je nooit. Om nog maar te zwijgen van al dat andere geteisem dat voortdurend aan de goede orde knaagt.

Suicide Squad

Warner Bros.

Vragen waar de schimmige overheidsambtenaar Amanda Waller (Viola Davis) wel een antwoord op weet. De spijkerharde tante roept een Task Force X samen. Een eliteteam van superschurken om vuile zaakjes op te knappen waar nodig: de Suicide Squad. Kleurrijke kandidaten genoeg. Wie levenslang op zijn instapkaart van de Belle Reve Special Security Barracks heeft staan, valt wel te porren met de bijbehorende strafvermindering.

Worst. Heroes. Ever.

Eens hun oorsprongsverhalen (incl. een Batman-cameo) en kunstjes achter de rug zijn, verlaten de freelancende scherpschutter Deadshot (welkom terug, Will Smith), de knettergekke Harley Quinn (trouw met mij, Margot Robbie), het laveloze Australische fenomeen Captain Boomerang (Jai Courtney), de door pyrokinese geplaagde El Diablo (een prima Jay Hernandez), het kannibalistische gedrocht Killer Croc (Adewale Akinnuoye-Agbaje) en de volstrekt betekenisloze Slipknot (Adam Beach) hun tralies.

Overziend kolonel Rick Flag (Joel Kinnaman) en zijn vlijmscherpe sidekick Katana (Karen Fukuhara) leggen er meteen de zweep op. Flags liefje, de archeologe June Moon (Cara Delevigne), is namelijk in de greep van de mystieke oerkracht Enchantress. Samen met haar al even boosaardige broer Incubus dreigt ze een portaal boven Midway City te openen, waaruit (zoals dat nu eenmaal gaat in het genre) een hoop onheilspellende shit zal kruipen.

Oh, that she is. The fire in my loins. The itch in my crotch. The one, the only, the infamous Harley Quinn!

Tussendoor doet een losgeslagen Joker verwoede pogingen om zich met zijn Harley Quinn te verenigen. Een verknipt liefdesverhaal verteld met rammelende flashbacks en een helikopterhacking, dat de kijker behoorlijk op de proef stelt. Want wijlen Heath Ledger nog aan toe, wat is die Jared Leto een irritante Joker.

Suicide Squad

Warner Bros.

123 minuten later dringt het besef door dat Suicide Squad over een fantastisch marketingteam beschikte. De gelikte trailers (Bohemian Rhapsody!), het geweldige cartooneske promomateriaal. De Instagramfoto’s waarop cast en crew breed lachend hun zelf geïnkte “SKWAD”-tatoeages toonden. De verontrustende setverhalen over een zieke Leto die zijn co-sterren trakteerde op pakjes gevuld met levende ratten, varkenskarkassen, kogels, tot zelfs anale kralen en gebruikte condooms.

Het droeg allemaal bij tot de torenhoge verwachtingen. Maar je legt de lat best maar zo hoog als je zelf kan springen. Voor een onvoorwaardelijke liefhebber van het super(anti)heldengenre als ik, is er dan ook niets zo droevig als te moeten besluiten met de woorden “hier zat meer in”.

Betekent Suicide Squad de vroegtijdige doodsteek van het DC Comics-filmuniversum? Nou, nee. Warner Bros. bestelde alvast een vervolg, gunt de herboren Will Smith een eigen Deadshot-avontuur, en, nu komt het, boys and girls of every age! De briljant gecaste Margot Robbie kruipt snel weer in haar cheerleaderpakje voor Gotham City Sirens. Daarin schopt ze samen met andere vrouwelijke villains keet in Batmans thuisstad. En wie zijn wij om haar tegen te houden?

Suicide Squad is sinds 3 december beschikbaar op dvd en blu-ray. Diehardfans kunnen hun hartje ophalen met de Extended Cut. Die telt elf minuten extra beeldmateriaal en negen featurettes.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.