Review dvd/blu-ray: 99 Homes

Wild Side

Wild Side

David

David

Sinds een paar weken is 99 Homes verkrijgbaar op digitale drager en in uw VOD catalogus. Dit onafhankelijke, kleine drama gebruikt de Amerikaanse bankencrisis als springplank voor een genadeloze analyse van de ‘Amerikaanse Droom’.

Regie: Ramin Bahrani
Cast: Michael Shannon, Andrew Garfield, Laura Dern

Rating: ★★★☆☆

Het morele dilemma dat centraal staat in 99 Homes  doet enigszins denken aan dat uit La Loi du Marché van Stephane Brizé. Ook hier draait het om de vraag hoe ver iemand wil gaan om uit een uitzichtloze financiële en economische situatie te geraken en hoeveel morele grenzen hij daar wil voor overschrijden. Het grote verschil is dat de Franse film speelde in een Europees systeem dat nog enige houvast biedt en dat 99 Homes speelt in de Verenigde Staten, waar de kloof tussen werkloos en dakloos zijn en behoren tot de cirkel van de gegoeden, vele malen dieper is.

Wild Side

Wild Side

Dennis Nash (Andrew Garfield) wordt op brutale wijze geconfronteerd met de dunne lijn die tussen die beide werelden ligt, wanneer hij tijdens de bankencrisis zijn werk kwijt raakt en binnen de kortste keren samen met zijn zoontje en moeder uit zijn huis gezet wordt. Zo komt hij in contact met de genadeloze vastgoedmakelaar Rick Carver (Michael Shannon) die van het handelen in door de bank in beslag genomen vastgoed, zijn kernactiviteit gemaakt heeft. De nieuwe thuis van Dennis is een goedkoop motel, tot hij door een stom toeval de kans krijgt om een paar klussen op te knappen voor Carver en op die manier wat extra geld kan verdienen. Carver herkent in de gewiekste Nash een ideale rechterhand en al heel snel bevindt de jongeman zich aan de andere zijde van de uitzettingsbevelen die meer en meer eigenaars in de bus krijgen. Carver neemt het  – ondanks zijn grote woorden – ook niet al te nauw met eerlijke concurrentie en wetgeving en Nash raakt in steeds meer duistere vastgoeddeals betrokken.

Het scenario is helemaal opgezet als een evocatie van de prijs die betaald wordt voor de realiteit van de illusie die nog steeds verkocht wordt als ‘The American Dream’. Zoals Shannon – uitstekend als Carver – het stelt in een monoloog die lijkt de parafraseren uit Bruce Springsteens ‘Atlantic City’: Amerika is een land dat enkel winnaars steunt, winnaars helpt en winnaars uit de problemen houdt … de enige manier om te overleven is om bij die winnaars te blijven horen. De boodschap is duidelijk: eenmaal je buiten die cirkel valt is er geen enkel fabeltje over eerlijk en hard werk dat je er nog zal bovenop helpen, dus de enige relevante vraag is hoe ver iemand bereid is om te gaan om toch maar niet uit de boot te vallen.

Wild Side

Wild Side

Regisseur Ramin Bahrani trad in 2005 voor het eerst in de schijnwerpers toen wijlen Roger Ebert als eerste een lans brak voor zijn opmerkelijke Man Push Cart. Ook hier slaagt hij er in om ondanks de beladen thematiek een zekere afstandelijkheid te bewaren en voor het overgrote deel niet te veel in de val van het makkelijke sentiment te trappen. Hier en daar is de structuur van de film wat doorzichtig, maar Bahrani weet zijn personages en situaties tot leven te wekken aan de hand van intelligent gekozen details, zoals het camerastandpunt bij de eerste uitwijzing die Dennis zelf leidt, dat helemaal het spiegelbeeld is van de positie die eerder gebruikt werd om het moment te filmen waarop de jongeman zelf op straat kwam te staan.

@supercalifilm volgen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , ,

Comments are closed.