Review: Game Change

HBO

HBO

Rating: ★★★★☆

De Amerikaanse president Obama is bezig aan zijn tweede ambtstermijn. In zijn memoires zullen we ongetwijfeld lezen of het presidentschap alles was wat hij er zich van voorstelde. Goed of slecht, in ieder geval mag hij zich voor eeuwig de eerste zwarte Amerikaanse president noemen. Voor die titel heeft hij destijds moeten knokken. Zijn Republikeinse tegenstander John McCain had immers een ander konijn uit zijn hoed getoverd als geheim wapen in de verkiezingsstrijd: Sarah Palin.

HBO

Regie: Jay Roach
Cast: Julianne Moore, Woody Harrelson, Ed Harris
Muziek: Theodore Shapiro

In Game Change vertelt Steve Schmidt (Woody Harrelson) in een interview voor 60 Minutes waarom de top van de partij destijds voor de gouverneur van Alaska koos als running mate. En vooral hoe die keuze achteraf gezien niet meteen de meest doordachte en slimste zet is geweest. Op papier kon je bij Palin alle vakjes aanvinken die de noodzakelijk stemmen konden opleveren bij de verschillende doelgroepen: een vrouw, een moeder van vijf, ze hield van wapens, was religieus, was tegen abortus … . Kortom de beste vrouw als alternatief voor een mannelijke kandidaat.

If you had to do it over again, would you have her on the ticket?

Alleen hebben ze met Palin de fout gemaakt dat ze niet het land op de eerste plaats hebben gezet, maar wel kost wat kost de overwinning proberen binnenhalen. Dat Palin uiteindelijk niets wist van onder andere buitenlandse politiek was een politieke blunder van jewelste. Alle spiekbriefjes en geschiedenislessen konden dat tekort niet goedmaken. Dat ze het zover heeft kunnen schoppen dankt ze enkel aan een heel kort scenario van 90 minuten, 25 vragen, evenveel antwoorden en vier ingestudeerde reacties.

Game Change mag dan wel een tv-film zijn. An sich maakt dat helemaal niets uit. Als een film goed is dan is die gewoon goed, punt. De sterkte ligt vooral in de individuele vertolking van Julianne Moore die haast als twee druppels water lijkt op Palin. We zien Sarah als zorgzame moeder, als onzekere vrouw en als een dame met pit die kikt op alle media-aandacht, tenzij ze door diezelfde media wordt opgepeuzeld en uitgespuwd door haar onkunde en gebrek aan kennis.

In forty-eight hours no one will even remember who she is.

HBO

Daarnaast overtuigt Woody Harrelson als de man die inziet dat zijn keuze voor Palin als vicepresident niet de meest doordachte beslissing is geweest in zijn hele carrière. Het verliezen van de verkiezingen zou ook een zwaar persoonlijk verlies zijn. Dat het fout moest lopen, kon haast niet anders als de zoektocht naar Palin begon via zoektermen op Google en het bekijken van video’s op YouTube. Haar verschillende uitspraken deed iedereen teveel denken aan de missers van hun vorige president George Bush Jr. . Uiteindelijk moesten de Amerikanen kiezen voor ofwel een eerste zwarte president of een onbekwame vrouwelijke vicepresident. De eerste heeft het zoals je weet met vlag en wimpel gehaald.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , ,

Comments are closed.