Review: Homeland (Seizoen 1)

Showtime

Rating: ★★★★☆

Carrie Mathison (Claire Danes) is een blonde, pientere agente bij de CIA. Na een misgelopen zaak in Irak, werd ze teruggebracht naar de States en op counterterrorisme gezet. Shit hits the fan, wanneer het Amerikaans leger een ontdekking doet, die Uncle Sam’s mond doet openvallen. Sergeant Nicholas Brody (Damian Lewis) werd in 2003 gevangen genomen door Al-Qaeda. Na enkele vruchteloze rescue missions en 8 jaar later heeft het leger, net als Brody’s echtgenote, er zich bij neer gelegd dat hij wellicht dood is. Tijdens een raid in een schuilplaats van de Islamitische extremisten, vinden soldaten Brody, jaren na zijn verdwijning, terug. Hij lééft.

Showtime

Een natie in vreugde en verbazing, wanneer Brody gerepatrieerd wordt en voet op Amerikaanse bodem zet. Toeters, bellen en fanfares, maar daar schuilt heel wat lelijks achter. Brody werd mishandeld, vernederd, gefolterd en gedurende lange periodes in complete isolatie gevangen gehouden. Zoiets bréékt een mens. Het gelukkig weerzien van vrouw en kinderen wordt overschaduwd door schreeuwend wakker worden in het midden van de nacht en stroeve, onaangepaste pogingen zich opnieuw te binden aan zijn familie.

Ondertussen zit Carrie op het puntje van haar stoel. Net voor ze Irak verliet, vertrouwde een informant haar toe dat een Amerikaans oorlogsgevangene werd gekeerd door Al-Qaeda en zal ingezet worden tegen de VS. Een tip die Carrie tot nu in het duister liet. Door het opduiken van sergeant Brody kleeft er een potentieel gezicht op die overloper. Toch is er geen enkel bewijs. Los van een tip, waarvan de betrouwbaarheid fel in twijfel wordt genomen, is er geen reden om te vermoeden dat Brody een bedreiging vormt. De CIA besluit geen verder onderzoek te voeren naar de oorlogsheld. Dat houdt Carrie echter niet tegen om buiten de lijntjes te kleuren. Ze bespioneert stiekem Brody. In haar botten voelt ze dat hij de gekeerde veteraan is. Ze moet het enkel kunnen bewijzen.

The nation sees a hero. She sees a threat.

Showtime

De schrijvers doorprikken het cliché van de knappe, blonde agente met een fragiel meisje dat aan een psychisch ziektebeeld lijdt. Carrie dwarrelt naar beneden in een draaikolk van obsessie en psychoses. Showtime bracht ons al Californication, Weeds en Dexter en steekt nu een thrillerreeks in gang die tintelt tot in de puntjes van je tenen. Strak uitgesneden personages en een storyline die je steeds weer verrast, halen de scherpe kantjes van het patriottistische thema en het “zoveelste politieserie”-gevoel.

Kroon op de taart en kers op het werk is de knappe vertolking van Nicholas Brody door Damian Lewis, die ook al schitterde als Luitenant Winters in Band of Brothers. Brody heeft een bizarre wereldvreemdheid over zich en de kijker weet eigenlijk nooit echt wat er in zijn hoofd zit. Lewis weet met enkele verdraaide karaktertrekjes een personage neer te zetten waar je maar geen vat op krijgt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.