DVD Review: Kapringen

A-Film

A-Film

Rating: ★★★½☆

Vergeet Jack Sparrow en zijn rum, tegenwoordig zijn de Somalische piraten en hun anarchistische praktijken meester van de zeeën. Binnenkort speelt Paul GreengrassCaptain Philips in de zalen met Tom Hanks aan het roer en op Blu-ray en DVD kan je genieten van het Deense Kapringen.

A-Film

Een vrachtschip onder Deense vlag wordt gekaapt door een handvol piraten. Die eisen losgeld bij de rederij in Kopenhagen voor het schip, de cargo en het leven van de bemanning. Regisseur Tobias Lindholm vertelt het verhaal vanuit het standpunt van kok Mikkel (Pilou Asbaek), een goedzak met vrouw en baby aan het thuisfront en die het liefst iedereen zo snel mogelijk veilig thuis krijgt. Samen met de kapitein van het schip en technicus ondergaat Mikkel de meest stresserende en traumatiserende maanden van zijn leven onder de voortdurende dreiging van Kalashnikows en de slechte humeur van de kapers.

Kapringen is in de eerste plaats een emotionele rollercoaster. Door de heel persoonlijke en naturalistische aanpak van de film leef je dezelfde angst en wanhoop als de hoofdpersonages en flirt je met dezelfde zenuwinzinking. Naast het emotioneel drama, richt Kapringen de aandacht eveneens naar het moreel en legaal niemandsland waarin onderhandelingen tussen CEO’s en kapers plaatsvinden. De piraten outsourcen de eisen en hun communicatie bij een freelance specialist die de partijen efficiënt weet te manipuleren. De rederij huurt op haar beurt een consultant in met een uitgebreide CV als onderhandelaar.

A-Film

Door het standpunt van de verschillende partijen te zien, wordt duidelijk dat piraterij tegenwoordig big business is. Menig historisch bewuste kijker zal ook opmerken dat een duizendtal jaar geleden de Denen net de grote schrik der zeeën waren. De kustlijn van een heel continent ging gebukt onder verkrachtingen, plunderingen en slachtpartijen. Normaal dat het Viking-bloed gaat koken eenmaal ze zelf het slachtoffer van een kaping worden.

De acteerprestaties zijn uitmuntend. Mikkel is een personage waar je je als brave burger perfect kan inleven en Soren Malling (The Killing) als vechtlustige CEO wint onmiddellijk je respect dankzij zijn vastberadenheid. Kapringen is qua omvang echter een bescheiden productie. De middelen werden optimaal besteed, dat wel, maar het aantal personages en locaties is zeer beperkt. Dat staat gelukkig kwaliteit noch emotie in de weg. Geen enkele scène is overbodig, een enkele ervan zullen nog lang nazinderen.

Extra’s:

  • Trailer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Comments are closed.