Review: Passion op dvd

Passion

Lumière

Rating: ★★☆☆☆

Net als Robert Zemeckis heeft Brian De Palma de laatste jaren films van twijfelachtig niveau gemaakt. Met Flight zit Zemeckis terug op koers. Niet voor niets kon je enige tijd geleden hier bij ons dvd’s van Flight winnen. De vraag is nu of dat Brian met Passion zijn oude passie (goedkoop punten scoren, I know) voor film heeft teruggevonden. Ik ben er nog uit.

Lumière

Regie: Brian De Palma
Cast: Noomi Rapace, Rachel McAdams, Karoline Herfurth, Paul Anderson
Muziek: Pino Donaggio

Zoals we hier al hebben geschreven is Passion Brians eigen interpretatie van Crime d’amour van Alain Corneau. De Franse versie heb ik een hele poos geleden gezien. Die film kon rekenen op de ijskoude blik, de beledigende opmerkingen en ongepaste handelingen van een superieure Kristin Scott Thomas. Tegenover die serpent zie je de breekbare Ludivine Sagnier die alles incasseert tot op het punt dat ze niet meer kan. Die machtsrelatie blijft behouden in Brians remake.

De verrassing is er dus af voor wie na Crime d’amour deze Passion bekijkt. Heel veel verschil kan ik mij niet echt herinneren. Bij elke scène dacht ik vooral terug aan hoe Corneau het weer had aangepakt. Toch zeker in het begin van de film. Het belette mij dat ik met de volle aandacht keek naar deze zakelijke thriller. Maar De Palma vindt gaandeweg het juiste lokmiddel. Hij prikkelt de zintuigen door een blik, een streling, een kus tussen de dames. Er is steeds een band van aantrekking en afstoten tussen zijn hoofdrolspeelsters (Noomi Rapace en Rachel McAdams). En persoonlijk kijk ik liever naar McAdams dan Sagnier. Maar dat is weer een kwestie van smaak.

Lumière

Daarnaast maakt Brian het wat pikanter door een streepje SM tussen de lakens, maskers en allerlei andere speeltjes in de ladekast. McAdams treedt in de moeilijke voetsporen van Scott Thomas als de bazin. Ze doet wat ze kan op vlak van verleiden en misleiden. Maar steeds zie ik het beeld van het schattig meisje uit The Notebook en The Vow. Ze mist wat de volwassenheid, of de rijpheid die een klassedame als Kristin Scott Thomas van nature heeft. Slechts sporadisch haalt de bitch in haar de bovenhand.

Noomi Rapace heeft de makkelijkste rol van de twee. Haar Isabelle doet die van Sagnier vrij snel vergeten. Maar ook in deze Amerikaanse productie kan de Zweedse nooit echt een vuist maken. Haar Amerikaanse carrière is, wat mij betreft buiten Prometheus, nog geen groot succes geworden op vlak van sterke rollen. Zoals gezegd, ik ben er nog niet uit wat ik van deze Passion vind. Ik hou het bij een middelmatige remake van een interessantere Franse versie. Brian heeft in een ver verleden betere sensuele stukjes cinema gemaakt. Maar Pino Donaggio heeft wel weer voor een geslaagde soundtrack gezorgd.

Extra’s:

  • Interview cast & crew
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.