Review: Stoker

Fox Searchlight

Fox Searchlight

Rating: ★★★★½

Een bekentenis om deze review te beginnen: Ik was niet wild van Park Chan-Wooks OldBoy. Ik had weinig sympathie voor de wraakduivels die er rondliepen en vond de geweldsscènes niet origineel genoeg om enige emotie los te weken. Behalve Kim Ki-Duk was Park in die periode echter de enige Koreaanse regisseur van belang (zie I’m a Cyborg, but that’s OK) en in vergelijking met Amerikaanse wraakfilms, was OldBoy… ok.

Fox Searchlight

Regie: Park Chan-Wook
Cast: Mia Wasikowska, Matthew Goode, Nicole Kidman
Muziek: Clint Mansell

Stoker is Parks eerste Amerikaanse productie en is nu te verkrijgen op Blu-ray en DVD. Met deze film weet hij het beste van beide werelden te combineren. India Stoker (Wasikowska) is een jonge outcast die net haar vader verloor. De relatie met haar moeder (Kidman) gaat van kwaad naar erger wanneer plots de jonge oom Charlie (Goode) opduikt. Uncle Charlie is even charmant als charismatisch, maar verbergt duidelijk enkele donkere geheimen. Daar India zelf even intelligent als somber is, raakt ze onmiddellijk geïntrigeerd door de jongere broer van haar vader.

I wear my father’s belt tied around my mother’s blouse. And shoes which are from my uncle.

India tast de mogelijkheden en grenzen van haar identiteit af. De manier waarop ze zoekt hoe haar leven verder moet zonder haar vader is subtiel en onwaarschijnlijk mooi in beeld gebracht. Met poëtische, visuele vondsten en gestileerde uitbarstingen creëert Park een slimme en spannende wals tussen oom en nicht. Nicole Kidman verbleekt tussen de intense prestaties van de twee andere acteurs. Stoker is zowel donker, kleurrijk en best wel sexy voor een film vol disfunctionele psychopaten.

Blu-ray extra’s:

– Verwijderde scènes
– Stoker: Reis van een filmmaker
– Fotografie door Mary Ellen Mark
– Ontwerp Theater in Londen
– Achter de schermen
– Première op de rode loper
– Bioscooptrailers en TV-spots

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , ,

Comments are closed.