Twee emmertjes water halen

La Source Des Femmes

Cinéart

Rating: ★★★★☆

Gelijke rechten en plichten voor man en vrouw, bescherming van het kind, de vrijheid van de ene stopt waar de vrijheid van de andere begint, solidariteit, respect, bouwen aan een beter bestaan. Het zijn mooie woorden op papier. In de realiteit is dat vaak anders. Gewoonweg omdat de cultuur anders is. Vooral doordat die cultuur al eeuwen met de paplepel en de geloofsovertuiging wordt meegegeven.

Cinéart

Regie: Radu Mihaileanu
Cast: Leïla Bekhti, Hafsia Herzi
Muziek: Armand Amar, Biyouna

In een stadje ergens tussen Noord-Afrika en het Midden-Oosten gaan de vrouwen elke dag twee emmertjes water halen. Water behoort tot het huis, en is dus een taak van de vrouw. In groep trotseren ze een steile helling en dapper en geladen als muilezels dalen ze af. Meermaals niet zonder gevaar. Zo zijn er al verschillende vrouwen tijdens die taak gevallen, met een aantal miskramen tot gevolg. Maar met de geboorte van een nieuwe zoon (gelukkig, zucht de kersverse papa) wordt het nieuw leven gevierd en wordt er over het verlies geen woord gerept. Nog erger, de miskramen worden gezien als een straf voor de ongehoorzaamheid van de vrouw. En als een vrouw onvruchtbaar is, dan ruil je die toch gewoon in. Na een zoveelste incident is het voor Leila genoeg. De woestijnwind heeft haar de moed gegeven om te spreken.

Cinéart

Ze ijvert dat de vrouwen stoppen met water halen, terwijl hun mannen werkeloos op café zitten. De enige actie die ze ondernemen is ’s avonds (soms eens ’s middags) aan hun echtgenoot zitten. De oudste vrouw van het dorp, met als naam Oud Geweer, is 19 keer bevallen, waarvan 8 miskramen. Zij is lang niet de enige. Zij ijvert voor een vrijstaking, geen seks zolang de mannen geen water halen. Het is een nobel initiatief: de liefde in het dorp terugbrengen via de waterleiding (en neen, deze keer geen dubbele bodem). Het afnemen van de speeltjes van de jongens houdt altijd een risico in. Het duurt dan ook niet lang voordat de mannen nemen waar ze recht op hebben.

La Source Des Femmes is een mooi gemaakte vrouwenfilm. Inhoudelijk goed geschreven. De strijd van de vrouwen is voor Leila tegelijk moeilijker en eenvoudiger. Haar echtgenoot Sami is leraar en beseft dat ook meisjes naar school moeten kunnen gaan, ze moet leren lezen en schrijven. Bovendien is hij stapelverliefd op Leila. Zij is zijn prinses en rebel. Minder goed is de relatie met haar schoonmoeder Fatima. Zij vraagt, eist dat Sami haar inruilt voor een meer gehoorzaam exemplaar en eentje die voor voldoende nageslacht zal zorgen. Ook visueel is het dorre landschap mooi in beeld gebracht. Geliefden moeten kilometers lopen voor de postbode. Lezen gebeurt stiekem in een achterhoekje in het donker met een mijnwerkerslamp op het hoofd. Geniaal is Oud Geweer op haar ezel die plots in het midden van de woestijn zonder gsm verbinding valt. The Source is een aanrader voor de alternatieve filmliefhebber.

Extra’s:

  • Interview met Radu Mihailenau
  • Making of
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: ,

Comments are closed.