Voor haar land en het volk

The Lady

Cinéart

Rating: ★★★★☆

Al maanden is het meer dan onrustig ginds in Egypte, Libië en omstreken. Het ziet er ook niet naar uit dat het op korte tijd beter zal worden, het vredesplan en alle diplomatie ten spijt. Dat politieke veranderingen lang, heel lang kunnen duren bewijst Luc Besson in zijn film The Lady. Een meeslepende politiek drama over de strijd die Aung San Suu Kyi in haar thuisland Birma levert tegen het dictatoriaal regime van het leger. Een strijd die vandaag de dag nog steeds wordt geleverd.

Cinéart

Regie: Luc Besson
Cast: Michelle Yeah, David Thewlis
Muziek: Eric Serra

Aung San Suu Kyi krijgt op een doordeweekse dag telefoon dat haar moeder is opgenomen in het ziekenhuis. Ze reist naar Birma en blijft er zolang het nodig is. Vanaf het moment dat ze de douane passeert wordt ze door de politie in de gaten gehouden. Aung is immers de dochter van een vermoordde generaal. Zijn dood leidde tot de jarenlange onderdrukking van het volk. Tijdens haar bezoek is Aung getuige van hoe protesterende studenten zonder pardon worden geëxecuteerd. Ze beslist daarom dat het politieke tij moet keren. Deze geschiedenis in wording wordt er een van lange adem.

Terwijl Aung het land rondreist om alle volkeren van het land te verenigen met haar partij NLD, vecht haar echtgenoot tegen kanker en vraagt hij om meer internationale aandacht voor de acties van zijn echtgenote. Het leger beseft dat ze haar niet kunnen vermoorden, omdat ze geen tweede martelaar willen maken. Ze kunnen haar wel intimideren en isoleren van de rest van de wereld. Zelfs nadat ze een glansrijke overwinning behaalt tijdens de verkiezingen en op basis daarvan de rechtmatige premier is van het land is Aung nooit veilig.

The Lady

Cinéart

Vergeet voor een keer dat Luc Besson de laatste jaren zich heeft gespecialiseerd in het schrijven van (Franse) actiefilms als  Banlieue 13, From Paris With Love, Colombiana, Transporter zoveel enz. The Lady is helemaal anders. Geen grootste en wilde achtervolgingen, geen stuntmannen die uitpakken met allerlei sprongen en acrobatie. Wel krijg je een sterke Michelle Yeoh die de boodschap van een al even sterke vrouw wereldkundig maakt. Ze wordt gesteund door David Thewlis, die veel beter tot zijn recht komt in dit soort van rollen dan tijdens London Boulevard of een onding als Basic Instinct 2. Eveneens prachtig is de themamuziek van Eric Serra, de huiscomponist van Luc Besson, tijdens enkele scènes waarin je de liefde van Aung San Suu Kyi voor haar land, vrienden, collega’s en haar familie hoort. Mooie cinema.

Extra’s:

  • Making of

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.