Win dvd’s Zero Dark Thirty

A-Film

Iedereen die het nieuws maar een beetje volgt, weet dat de Amerikanen Osama Bin Laden ondertussen hebben gevonden. Op verschillende plaatsen kwamen Amerikanen samen en vierden ze de vangst en dood van de meest gezochte terrorist. Vlaggen wapperden hoog in de lucht en er werd luidkeels USA geroepen. Ja, het was een tijd voor vieren. Maar voor dat feest heeft een kleine groep van mensen opofferingen moeten maken. Hun verhaal vertelt Kathryn Bigelow in Zero Dark Thirty.

When you lie to me, I hurt you.

A-Film

Regie: Kathryn Bigelow
Cast: Jessica Chastain, Mark Strong, Joel Edgerton, Jennifer Ehle, Kyle Chandler, Jason Clarke en Edgar Ramirez
Muziek: Alexandre Desplat

Dat we de uitkomst of afloop van de film kennen, doet niets af van de sterkte van Zero Dark Thirty. Scenarist en producent Mark Boal interviewde langdurig de betrokkenen. Hij zorgde ervoor dat hun identiteit geheim bleef, terwijl hun verhaal publiek gemaakt kon worden. Jessica Chastain speelt Maya, een agente die meerdere veranderingen ondergaat. Ze staat voor onschuld, gedrevenheid, confrontatie en doorzettingsvermogen.

It’s cool, that you’re strong and I respect it, I do. But in the end, everybody breaks, bro. It’s biology.

Net als Carrie in de tv-reeks Homeland, botst ze eerst op een muur van ongeloof en van mannen die denken in het behouden van postjes dan dat ze actie durven ondernemen. De zoektocht naar Osama is uiteindelijk een proces van 10 jaar geweest waarbij verschillende ad random puzzelstukjes van diverse bronnen en uit verschillende landen in elkaar moesten passen.

“It is the story of finding a very sharp needle in a very large haystack,” volgens regisseuse Kathryn Bigelow. “Once bin Laden escaped from Afghanistan, he fenced himself in with a byzantine network that took years and years to unravel. And what I think is so intriguing about Mark’s script is the way it tracks all the minute steps, in a way that’s dramatic yet totally unsentimental, unsparing, and unsettling. This is a very raw account.”

A-Film

Boal zou ook uiterst geheime documenten over de operatie hebben kunnen inkijken. De vangst en de dood van Bin Laden is op vele vlak een triomftocht. Maar eentje met een donkere kant. Het is ook die kant die Kathryn Bigelow toont. Ze combineert de elementen van een drama met die van een actiefilm, van een documentaire met onderzoeksjournalistiek.

De zoektocht is er niet alleen een van het doorsnuffelen van eindeloze informatie. Het is ook bij momenten brutaal informatie uit aanhangers van Bin Laden knijpen, op allerlei (on)geloorloofde manieren. Ik betwijfel of de Amerikaanse president deze bespreking ook leest naast alle andere internetfora, maar you never know. Dus toch even zeggen: het vatten van Bin Laden is a job wel done. En dat kan je zelf bekijken via dvd, blu-ray en VOD.

Extra’s:

•Trailer
•Geared up (+/- 7 min)
•The Compound (+/- 9 min)
•Targeting Jessica Chastain (+/- 5 min)
•Making Zero Dark Thirty (+/- 4 min)

Supercalifragilistic geeft 3 dvd’s weg. Deelnemen kan van 17 juni tot en met 21 juni 2013. Lees het wedstrijdreglement en geef antwoord op onderstaande vraag. Deze wedstrijd is enkel geldig voor inwoners in België! Dubbele inzendingen worden voor deze en volgende wedstrijden uitgesloten. Verhoog jouw kans en word fan van Supercalifragilistic op Facebook.

De wedstrijd is afgelopen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , ,

Comments are closed.