Falling Skies op TNT

TNT

TNT

Niet alles wat de naam draagt van Steven Spielberg verandert noodzakelijk in goud. Dat ondervonden we afgelopen jaar met de serie Terra Nova. Spielberg was betrokken bij die reeks als producent. Maar de clichépersonages en de clichéverhaallijnen zorgden dat de reeks na 1 seizoen werd afgevoerd. Beter vergaat het met die andere serie Falling Skies. De reeks kan je volgen op de digitale zender TNT.

Things change, somethings don’t

Bedenker: Robert Rodat
Cast: Maxim Knight, Noah Wyle, Moon Bloodgood, Drew Roy, Will Patton
Muziek: Noah Sorota

TNT

Zes maanden geleden werd onze aarde aangevallen door ruimtewezens. De meerderheid van de planeet is gebombardeerd en het lijkt alsof de Derde Wereldoorlog  er uiteindelijk toch is gekomen. Het roept herinneringen op naar die andere reeks The Walking Dead, maar de zombies zijn vervangen door robotachtige invaders. Deze overlords controleren de mechs en de skitters.

De overlevenden troepen samen buiten de verwoeste steden. Zowel bloedverwanten, vrienden en onbekenden moeten elke dag samenwerken. Ze willen vechten tegen de overheersers, maar voor ze dat kunnen moeten ze eerst weten hoe ze de wezens kunnen verslaan. Centraal staat de familie Mason met als vader Noah Wyle, je kent hem ongetwijfeld nog van de tv-reeks E.R. dat ettelijke seizoenen meeging. Wyle speelde tevens de hoofdrol in The Librarian-films. Hij aanvaardde deze rol omdat hij nu zelf kinderen heeft en die familieband herkende.

Het vinden van dat trojan horse dat moet leiden tot de overwinning is even cruciaal als het vinden van voedsel en medicatie. Ondertussen moeten ze vluchten, onderduiken en overleven. Alles  wat gedaan moet worden om te overleven is toegestaan. Keuzes moeten gemaakt worden tussen het redden van geliefden of zichzelf redden. Wat de keuze ook is, het moet op de juiste manier gebeuren anders sterft iedereen.

Falling Skies

TNT

De drijfveer van de familie Mason en de andere opposanten zijn de kinderen. Want de kinderen zijn blijkbaar dat wat de indringers willen hebben. De skitters zijn bad ass aliens die kinderen gevangen nemen en hen een soort van harnas aandoen. Elke poging om dat te verwijderen eindigt in 99% van de gevallen met de dood. En laat nu net dat een van de Masons kinderen met zo’n harnas ergens rondloopt. De uitleg over dat harnas omschrijft Rodat als volgt:

“When we were working out the initial stuff, the thing that excited [Spielberg] was the idea that adults are killed if they’re a threat, and kids are captured for whatever reason and changed or altered. The harness was a logical outgrowth of that. Then what we’ll explore is what the harnessing does to the kid over the course of the show but that also is something that’s going to have to unveil itself gradually.”

Falling Skies

TNT

Wat deze reeks aantrekkelijk maakt is de open en steeds boeiende verhaallijn, de prima vertolkingen van de hoofdrolspelers – zelfs van de jonge garde – en de vijand die crescendogewijs  aantrekkelijker wordt. Nog een weetje. Bedenker Robert Rodat heeft Saving Private Ryan geschreven. De oorlogsfilm van Spielberg die misschien net een tikkeltje te lang duurt maar gerust naast andere oorlogsklassiekers mag staan. De invloed van Spielberg was en is voor deze reeks van groot belang geweest:

“Spielberg’s fingerprints are all over this. He shaped the script, cast the pilot, watched all the dailies, made the editing suggestions, worked on the post and on the aliens and spaceships.”

Je kunt de reeks zelf ontdekken op TNT.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , ,

Comments are closed.