FFG Review: Drift

Inti Films

Inti Films

Rating: ★★★☆☆

Het openingsbeeld van Drift is even absurd als hypnotiserend. Een naakte man, temidden een lege zee, probeert evenwicht te vinden op een drijvend matras. Hij valt er af, klimt er weer op, om dat evenwicht maar nooit te vinden. Dit beeld vat deze experimentele film zeer goed samen.

We volgen voornamelijk licht-surreële scènes rond dezelfde man (Dirk Hendrikx), een zwerver in Roemenië. Hij wordt er vergezeld door heel wat zwervershonden in desolate landschappen. Deze scènes worden afgewisseld door intieme momenten in en rond een hotelkamer, waar de niet-nader benoemde man met zijn zieke vrouw (Lieve Meeussen) logeert.

Daar we dus één groot audiovisueel onderzoek aan het kijken zijn heeft zowel zijn voordelen als nadelen. Positief is dat Carl Rottiers, de cameraman van dienst, zijn achtergrond in documentaire zeer goed benut. De montage van Tom Denoyette is eveneens prikkelend, met een goede ritmiek dat nooit dreigt te vervelen – een redelijk straffe prestatie – hoewel de film een kwartier korter had mogen zijn naar onze mening.

Inti Films

Drift is het product van een samenwerking tussen Dirk Hendrikx en Benny Vandendriessche. De uitkomst is een festivalfilm pur sang. Hun mise-en-scène is sterk en uitnodigend, maar toont nog mogelijkheid tot verbetering. Zo zijn de tableaus van de straathonden uitmuntend en hoopten we op iets meer van hetzelfde voor de man. Van het zijplot met de Roemeense politieagenten waren we helaas geen fan.

Het ontbreken aan een volwaardig verhaal zal de film waarschijnlijk beletten om een commerciële release te krijgen. Zodus: fans van experimentele cinema, haast jullie naar het Film Fest! Degene die graag hun verhaal dramatisch opgebouwd op beeld zien, worden – bij deze – gewaarschuwd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.