FFG Review: Inside Llewyn Davis

Belga Films

Belga Films

Rating: ★★★★☆
Wie zegt dat broers niet productief kunnen samenwerken heeft nog nooit van Joel en Ethan Coen gehoord. Man, wat een koppel getalenteerde gozers. Sure, ze laten af en toe wel eens een steek vallen (The Ladykillers was een aanval op de goede smaak) maar zelfs op hun slechte dagen steken ze nog met kop en schouders boven de rest uit. Hun films, met als enige andere uitzondering O Brother, where art thou?, vallen bij mij steeds in de smaak. Noem me maar gerust een fan.

Belga Films

Llewyn Davis (Oscar Isaac) is een folk muzikant die maar niet aan de bak geraakt. Tijdens een ijzige winter in negentieneenenzestig doolt hij door de besneeuwde straten van New York. Hij overnacht op de bank bij vrienden en kennissen wiens leven hij meestal negatief beïnvloedt. Wat Llewyn ook doet, niets lijkt te helpen in zijn zoektocht naar artistieke erkenning.

Een groot verhaal is er niet maar dat weerhoudt de broertjes Coen er niet van om van Inside Llewyn Davis een schitterende karakterstudie te maken. Hun (anti)held kampt met tegenslag na tegenslag bovenop een knoert van een rouwproces. Als het leven hem niet gigantisch de stokken in de wielen steekt dan doet zijn destructieve persoonlijkheid het wel voor hem. De personages waarmee hij in contact komt houden van hem maar zoals zijn vriendin Jean (Carey Mulligan) het zegt:

“Everything you touch turns to shit. You’re like King Midas’s idiot brother.”

Ondanks alle tegenslagen is het wel leuk vertoeven Inside Llewyn Davis … hoe onkuis dat ook moge klinken. Het scenario en de schitterende vertolking van Oscar (hint hint) Isaac bevatten geen enkele valse noot. Halverwege de film lijkt het alsof de Coen broertjes even de pedalen kwijt zijn maar dat lijkt inderdaad maar zo. De road trip die Llewyn samen met Roland (John Goodman) en Johnny Five (Garrett Hedlund) richting Chicago onderneemt krijgt een surreële ondertoon mee. Alsof Llewyn een laatste sprong in het duister waagt en zich dezelfde vraag stelt als de toilet graffiti in het wegrestaurant:

Belga Films

“What are you doing here?”

Inside Llewyn Davis behandelt geen thematiek waar je blij van wordt maar net als in het echte leven valt er met miserie ook wat af te lachen. Super mistroostig wordt het dus allemaal niet maar de introspectie in de artistieke ziel blijft zeker nazinderen. Aanrader.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.