Impressie: Graceland

Drafthouse Films

Rating: ★★★½☆

Marlon Villar (Arnold Reyes) is chauffeur, zeg maar persoonlijk assistent van parlementslid Manuel Chango (Menggie Cobarrubias). Hij voert de man rond, brengt zijn dochter naar school,… Marlon moet echter ook zowat elke avond een tienerhoertje voor Chango opscharrelen. Het opkuiswerk dat Marlon nadien voorgeschoteld krijgt is niet altijd even mooi. Wanneer Marlon op een dag zijn eigen dochter en die van Chango oppikt in de buurt van hun school wordt hij tegengehouden door een kidnapper (Leon Miguel).

Drafthouse Films

Deze ontvoert per vergissing Marlons dochter en vraagt een serieus bedrag aan losgeld. Marlon staat dan voor de onwaarschijnlijke opdracht om zijn dochter terug te krijgen. En dat allemaal terwijl zijn vrouw doodziek in het hospitaal ligt.

Ik weet zelf niet al te goed hoe het er tegenwoordig aan toe gaat in de Filipijnen maar bij het bekijken van Graceland krijg ik het gevoel een oprecht beeld te krijgen van een mindere kant van de natie. Regisseur Ron Morales brengt een harde boodschap op een heldere en geloofwaardige manier. Dat is niet altijd even vanzelfsprekend in fictie, maar als het lukt is het resultaat nog zo sterk.

Drafthouse Films

Want wat Morales doet is zijn boodschap verweven in een spannende, boeiende thriller. Ook zonder boodschap blijft er een volwaardig narratief over. Er zijn in de afgelopen 15 jaar meerdere kidnappingfilms geweest, denk maar aan Ransom, Man on Fire of Taken. Graceland onderscheidt zich echter van zijn Amerikaanse tegenhangers door meer focus te leggen op onderwerpen als familiebanden, ziekte, corruptie,… dan te imponeren met knallende actie.

Bovendien heeft de film een verrassend einde. Geen echt grote plot twist, maar wel een laatste schakel die duidelijk maakt hoe het hele radarwerk kon draaien. Morales levert met zijn 2e langspeelfilm mooi werk af. Het mag dan ook geen toeval heten dat na een geslaagde doortocht op het Tribeca festival we de film nu in Gent zien passeren.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.