Leven in een visbokaal

La Vida de los Peces

Eye Film Instituut

Rating: ★★☆☆☆

Andres is 33 en werkt als reisjournalist voor The New York Times. Na meer dan tien jaar vooral in het buitenland te hebben verbleven, zijn de hechte vriendschappen en liefdes stilaan vertroebeld. Wanneer Andres voor een verjaardagsfeestje even terugkeert, merkt hij welke vormen deze onthechting heeft aangenomen. La vida de los peces toont dit verjaardagsfeest in real time. We zien hoe Andres van kamer tot kamer gaat, van vriend tot vriend, en hoe oude wonden opnieuw worden geopend.

Eye Film Instituut

Als fan van alles dat zich in real time afspeelt (denk onder andere aan 24, Carnage of Rope) waren de verwachtingen voor deze Chileense prent hoog. Dit soort films bezit een echtheid en directheid die anders moeilijk te verkrijgen is. Toch bewijst La vida de los peces dat deze formule niet noodzakelijk voor succes zorgt. Het script en de acteerprestaties zitten helemaal goed, maar lage productiewaarden en een gebrek aan ziel zorgen voor een oninteressant eindresultaat.

Op de vertolkingen valt niets aan te merken. Hoofdrolspeler Santiago Cabrera zet een oerdegelijke prestatie neer, maar het is vooral Blanca Lewin die schittert in de rol van Beatriz. Met de kleinste nuances in haar gezichtsuitdrukking vertelt ze een volledig verhaal. Zij is dan ook het hart van de film,  Andres staat ten dienste van haar verhaal.

De overtuigingskracht wordt echter volledig onderuit gehaald door de goedkoop uitziende productie van dit Chileense drama. Er worden geen uitdrukkelijke fouten gemaakt, maar alles ziet er zo ongelooflijk gewoontjes uit dat het opvalt en na een tijdje zelfs stoort. Het belang van productie wordt hier nog maar eens duidelijk gemaakt. Een goede productie is onzichtbaar en gaat vrijwel ongemerkt voorbij, maar lage productiewaarden kunnen een verder uitstekend werk volledig onderuit halen. Een eerlijk drama voelt nu eenmaal minder authentiek aan als het eruit ziet als een goedkope soap, en laat nu net dat het geval zijn bij deze film. In Vlaanderen wordt La vida de los peces maar heel beperkt vertoond, maar daar hoeft niemand om te treuren.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.