Review: 3 Days to Kill

Belga Films

Belga Films

Rating: ★½☆☆☆

Luc Besson is een man die zeker zijn plaats in de filmgeschiedenis verdient. De cineast heeft op artistiek vlak dan ook al heel wat diepte bijgebracht aan commerciële actiefilms en thrillers – denk aan instant classics als Léon of The Fifth Element. Maar ook zijn broodwinning als producer is noemenswaardig, met zijn succesvolle T-reeksen: Taxi, The Transporter en Taken. Besson weet overduidelijk hoe hij een publiek moet bekoren.

Belga Films

Aan het scenario van 3 Days to Kill merk je dan ook dat Besson en Adi Hasak (scenarist van From Paris with Love – ook een Besson-product) heel lui zijn geweest. Ze hebben de succesformule van Besson simpelweg gecopy-pastet. Zo ontlenen ze enorm veel aan Taken: de vader-dochterrelatie bijvoorbeeld, die zowel emotioneel als fysiek onder druk komt te staan door de bad guys. Voeg daar een vleugje Crank aan toe (qua verhaal, niet qua audiovisuele rush) en je krijgt deze film.

CIA-agent Ethan Renner (Kevin Costner) is fysiek aan het aftakelen door een aandoening. Wanneer een Oost-Europese schurk kan ontsnappen door Ethans zwakke staat, beslist de agent ermee te stoppen. Zo kan hij zijn laatste maanden doorbrengen in Parijs, en de relaties met zijn ex-vrouw Christine (Connie Nielsen… wat doe jij hier?) en puberende dochter Zoey (Hailee Steinfeld) terug oppikken.

Belga Films

Een actiefilm blijft natuurlijk een actiefilm. Al snel krijgt Renner dan ook de opdracht van CIA-agente Vivi (Amber Heard) om zijn taak af te maken – in ruil voor een experimenteel medicijn dat hem meer tijd op aarde zal schenken. We hoeven natuurlijk niet te vermelden dat Renner zo’n twee minuten geleden nog plechtig beloofd heeft aan Christine om nooit meer in het veld te werken…

Aan (Besson-)clichés geen gebrek dus in 3 Days to Kill. Eén van onze favorieten is dat wederkerende cliché van het jonge meisje – hier Zoey – dat de foute vent oppikt op de dansvloer, en in de volgende scène bijna door diens vrienden half-verkracht wordt in de toiletten. Al een geluk dat papa steeds een oogje in het zeil houdt en ijzeren vuisten heeft (want gezonde vaders bespioneren nu eenmaal hun dochters in clubs). Maar vreemd genoeg komt Besson steeds weg met zulke clichés…

Belga Films

Wat eigenlijk vooral stoort aan 3 Days to Kill, is dat de film vlees noch vis geworden is. Laat me verduidelijken: de personages krijgen te weinig diepgang om een dramatische ondertoon te geven aan de film. Spijtig, want de hoofdacteurs hebben allen wat in hun mars. Het was trouwens al heel lang geleden dat we van Costners spel genoten hadden. Maar aan de keerzijde zit er te weinig intrige in de zaak die Renner moet afhandelen, waardoor de actiescènes nooit spannend blijven.

Het verbaast ons dus niks dat Besson dit scenario niet wou verfilmen. De allerslechtste keuze die hij heeft gemaakt, is de regiestoel aan McG geven. De man achter deze wansmakelijke naam zal je waarschijnlijk kennen als de regisseur van lege films als Charlie’s Angels en This Means War. Een regisseur als Jaume Collet-Serra (Unknown, Non-Stop) had ons deze derderangsfilm waarschijnlijk wél kunnen verkopen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.