Review: American Psycho (2BE)

Lionsgate

Rating: ★★★☆☆

Vrijdag 17 augustus om 23.20 op 2BE.

Hij draagt peperdure maatpakken, doet er alles aan om zijn huid jong en glad te houden, levert graag steekhoudende kritiek op zijn favoriete artiesten en hakt zo nu en dan een willekeurig individu aan mootjes.

Lions Gate

Patrick Bateman (Christian Bale), de mentaal gestoorde protagonist van American Psycho, is een Wall Street-maniak met een strak gecontroleerd dubbelleven: overdag doet de gladde zakenjongen er alles aan om zich diep in de New Yorkse yuppiecultuur in te planten, en ’s nachts geeft hij zich over aan een diepgewortelde honger naar bloed.

Sinds kort vertoont zijn facade van menselijkheid echter scheurtjes. Scheurtjes die – indien de situatie nog verergert – zó groot zullen worden dat zelfs de ultra-oppervlakkige schepsels uit zijn omgeving het eigenaardige gedrag van hun ‘vriend’ niet langer zullen kunnen negeren. Of wel soms?

Deze filmadaptatie van de door en door koude satirische roman van Bret Easton Ellis is compleet hol in al haar methodische stijl en analytische studie. Enige menselijkheid is vrijwel compleet afwezig – behalve dan in het personage van Jean (Chloë Sevigny), Batemans timide secretaresse. Zij speelt echter een verwaarloosbare rol in Batemans leven (en dus de film).

Regisseuse Mary Harron doet haar best om de plot te injecteren met een snuifje suspense en een shot zwarte humor (een belangrijke running gag is dat iedere poging van Bateman om zijn walgelijke daden op te biechten eindigt in desinteresse of een smakelijke grap). Maar uiteindelijk is het verhaal te leeg, te emotieloos om tot een bevredigende conclusie te kunnen komen.

Paramount

De prent zou zelfs behoorlijk saai geweest zijn indien iemand anders dan Bale de hoofdrol op zich had genomen. Zijn vertolking is een orkaan van krankzinnigheid enerzijds en afstandelijke kilte anderzijds. Leuke voetnoot: naar verluidt liet hij zich inspireren door de publieke facade van Tom Cruise.

“I was struck by Cruise’s very intense friendliness with nothing behind the eyes.”

(Iets zegt me dat de twee geen beste maatjes zijn.)

Op ‘s mans surrealistische kettingzaagritje na voel je nauwelijks een hartslag onder het steriele oppervlak van American Psycho. Dat is min of meer de bedoeling van de film – een psychopaat leidt nu eenmaal een behoorlijk inhoudsloos bestaan – maar vergt heel wat meer van uw aandachtsboog dan Patrick Bateman verdient.

Niettemin blijft dit een uiterst geloofwaardige documentaire over Wall Street.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.