Review: Avant L’Hiver

Lumière

Lumière

Rating: ★★★☆☆

Misschien zal de naam van Philippe Claudel meer vertrouwd klinken in de oren van boekenwurmen. De Fransman is immers auteur van zo’n dertigtal boeken die wereldwijd vertaald zijn. Sinds zijn opmerkelijk regiedebuut dat Il Y A Longtemps Que Je T’Aime bekeerde de man zich echter tot de cinema. Met de nodige trots kwam hij op het Filmfestival van Gent zijn jongste spruit Avant L’ Hiver voorstellen. Het gaat over mensen die nog net niet in de winter van hun leven zijn aanbeland, een klein verhaal dat voor de protagonisten evenwel een grote betekenis heeft.

Lumière

De neurochirurg Paul (Daniel Auteuil) heeft alles wat hij in het leven moet hebben. Een sjieke villa, alom geliefd en vooral een vrouw Lucie (Kristin Scott Thomas) op wie hij steeds kan rekenen. Op een dag verandert dat goed georganiseerd leventje als de arts ongevraagd een ruiker bloemen krijgt. Als een perverse (weliswaar voorzichtige) voyeur tast hij het leven van de afzender af. Paul komt in een bizarre wereld terecht die mijlenver van de zijne staat.

Avant L’Hiver is zeker geen moeilijke film, maar gaat gebukt onder zijn traagheid waardoor wel eens de vervelingkomt opsteken. Claudel is immers geen Haneke en beperkt zich tot het vertellen van een goed gesmeerd verhaal. De acteerprestaties zijn op en top, met nog maar eens een Auteuil en vooral Thomas in goeden doen. Avant L’Hiver is een aanrader voor de fans van moderne Franse films, de rest onthoudt zich maar beter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.