Review: Bait

Bait Productions

Rating: ★★☆☆☆

Australië en haaien. Daar is de strijd ‘mens vs haai’ altijd al het felst bevochten. Haaienfilms zijn er dan ook een vanzelfsprekend local product. Maar in Bait tonen de Aussies toch maar bitter weinig respect voor de mensenhaai.

Het verhaal: Na een verwoestende tsunami zit een groep overlevenden gevangen in een supermarkt. Maar ze zijn niet alleen. Een hongerige haai vervoegt hun gezelschap. Dit lijkt een prima premisse voor een hilarische komedie. Dát lijkt echter net iets te veel gevraagd.

Bait Productions

Het begin van de film, de set up van het drama, doet al pijn aan de ogen. Josh (Xavier Samuel) verliest er zijn beste vriend Rory in een shark attack. Wanneer Rory in zee gaat om de boei te checken springt de hier overduidelijke CGI-haai potsierlijk op vanonder de nietsvermoedende lifeguard om zijn bord tot splinters te snauwen. Deze extreem belachelijke scène zou grappig zijn moest de film zichzelf niet al te serieus nemen. Hier lach je echter uit plaatsvervangende schaamte.

Het probleem is dat regisseur Kimble Rendall niet weet wat hij wilt. De proloog doet een komedie verwachten, maar de film gaat verder op een te serieuze toon en springt af en toe opnieuw naar komedie. Deze mix werkt op geen enkel moment. Na een tijdje verveelt de suspense ook. Steeds hetzelfde procédé wordt herhaald: man overboord, haai valt aan, man net op tijd uit het water. Ik beveel Rendall ten zeerste het boek Suspense for dummies aan.

Maar niet alle schuld ligt bij de regisseur. De film was al naar de haaien (ha!) nog voor die gedraaid werd. Het scenario telt gewoonweg géén goede scènes of oneliners. Het stuk waarin een geharnaste Singaporees (je hoort het goed) de elektriciteit uitschakelt oogt zo ridicuul als je maar denken kunt. Zijn heroïsch bedoelde dood is niets dan grotesk. En te bedenken dat welgeteld zes (zes!) schrijvers aan dit non-script werkten, waaronder veteraan-duidelijk-op-retour Russell Mulcahy (Highlander).

Bait Productions

De cast steekt nog een handje toe en trekt het geheel nóg meer in de diepte. Xavier Samuel (Twilight), zogezegd de leider van de bende, legt een totaal gebrek aan charisma voor de dag. Zijn puberale nietsnut-stem helpt natuurlijk niet. En zo kan geen enkele acteur of actrice ons overtuigen, tenzij van hun volledig gebrek aan talent.

Dan Wyllie trekt daarin alle registers open. Zijn over-the-top vertolking is zo serieus en oprecht dat we meesmullen van zijn gruwelijke dood. Jammer dat de haai niet al deze afgrijselijk lame karakters te pakken kreeg, samen met de makers van de film.

De schaarse grappige momenten (wanneer mensen éindelijk doodgaan) en coole 3D effecten bieden enige soelaas maar maken de film nauwelijks interessanter. Ik kreeg uiteindelijk haast medelijden met de haai. Die arme Great White, heerser der zeeën, gevangen in een supermarkt tussen een bende idioten.

Een lichtpuntje: de prothetische haai is nog redelijk goed gemaakt. Zo kunnen we dan ook besluiten: hoe slecht Bait ook is, het abominabele Sand Sharks met haar miserabele CGI is nog altijd slechter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Comments are closed.