Review: Captain America: The Winter Soldier

Disney

Walt Disney Studios Motion Pictures

Rating: ★★★½☆

Als het om hedendaagse superheldenfilms gaat, is de dichotomie simpel. Oftewel is een film speels en plezierig à la Spider-Man. Oftewel is hij zwaar gepsychologiseerd, wat Christopher Nolan met zijn Batman-reeks deed. Aangezien alle genrefilms post-The Dark Knight voor het laatste pad hebben gekozen, was het een fijne verademing om iets luchtigs en frivools als Captain America: The First Avenger te zien.

Walt Disney Studios Motion Pictures

De prent was geen hoogstaand stukje kunst, maar als commerciële film voldeed hij zeker. We keken dan ook met argusogen naar het witte doek toen bleek dat deel 2, Captain America: The Winter Soldier, voor psychologisering kiest. Dat de setting het huidige Amerika is, deed ook vermoeden dat de verfijnde art direction uit de jaren 40 (met de bijbehorende filters) verleden tijd is. Captain America (Chris Evans) maakt nu deel uit van het hedendaagse tijdperk en ontdekt het plezier van een 3G-netwerk en zo van die dingen…

Om ons nog méér schrik aan te jagen, opent de film met een raid op een gekaapte boot – het soort intro dat altijd méér blijkt te zijn dan eigenlijk had gemoeten. Ook hier zagen we geen vernieuwing. Terwijl onze held de gijzelaars bevrijdt en de gijzelnemer achternagaat, ontdekt hij dat Black Widow (Scarlett Johansson) een andere missie had. In opdracht van S.H.I.E.L.D.-leider Nick Fury (Samuel L. Jackson) moest ze data van een computer stelen. Welke data precies, dat is natuurlijk geheim, zelfs voor hun baas Alexander Pierce (Robert Redford).

Walt Disney Studios Motion Pictures

Maar hier begint de plot interessant te worden. Wanneer een bende valse agenten Fury achtervolgt, weet hij nog net op tijd de data aan Captain America af te geven. Voor hij de genadeslag krijgt, geeft hij hem nog de wijze woorden dat hij niemand mag vertrouwen. Wanneer S.H.I.E.L.D. onverwacht Captain America opjaagt, moet onze held tegen wil en dank een team vormen met de Black Widow. Ze moeten uitdokteren wat er precies aan de hand is en wie die mysterieuze Winter Soldier is die iedereen uitmoordt.

Deze Winter Soldier is dus veel donkerder en gelaagder dan zijn voorganger. We waren onder de indruk van wat scenaristen Christopher Markus en Stephen McFeely hebben neergepend – zeker als je weet dat ze ook verantwoordelijk waren voor miskleun Thor 2. The Winter Soldier heeft een politieke ondertoon en een helaas te expliciet uitgespelde boodschap naarmate het einde van de film nadert – dank u, Hollywood! Maar op dat irritante gegeven na vinden Markus en McFeely, samen met regisseursduo Anthony en Joe Russo (vooral bekend als regisseurs van de sitcom Happy Endings), een goede balans tussen boodschap en actie.

Walt Disney Studios Motion Pictures

Een V for Vendetta is het weliswaar niet geworden. Daarvoor weet The Winter Soldier ons nog niet genoeg te overtuigen van de politieke gevaren die de antagonisten representeren. Maar als actiefilm weet de film wel te verbluffen… dankzij zijn simpliciteit. Op de grote laatste vechtscène na, zijn de meeste actiescènes op échte locaties gefilmd (géén CGI, joepie!) met echte personen die vechten. Of hoe simpel soms ook kan sieren…

Chris Evans is natuurlijk een goede leading man van dienst. We vonden het spijtig dat er weinig plaats was voor dramatische scènes, zoals de reünie tussen Captain America en een dementerende Peggy (Hayley Atwell). De nood aan goedkope humor leek ons er dan weer te veel aan. Zo is een terugkerende grap het feit dat Black Widow een liefje voor de Captain zoekt. Maar jongens plagen is liefde vragen en om dat uit te dokteren, hadden we geen twee uur nodig.

Walt Disney Studios Motion Pictures

Het is moeilijk te zeggen wie The Winter Soldier nu goed zal vinden. Op zich is het een heel andere vertelling dan de eerste film – en dat kan sommigen teleurstellen. Gelukkig is het een vervolg en geen Avengersnasleep (zie Thor 2), waardoor het zijn bestaan benut door personages en relaties uit te diepen. Gegeven de teloorgang van de kwaliteit in het Marvel-universum – kunnen we die Iron Man-sequels vergeten? – is dat al genoeg reden om positief te zijn over deze film.

Hoe dan ook, jullie kennen de routine waarschijnlijk al: de eindgeneriek bevat al een teaserscène voor de volgende Marvel-film! Een van onze favoriete jonge actrices bevestigt haar medewerking aan Avengers: Age of Ultron. Als dat maar goed afloopt…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.