Review: Captain Philips

Sony Pictures

Sony Pictures

Rating: ★★★★½

Captain Phillips vertelt het waargebeurde verhaal van Richard Phillips, kapitein van het containerschip Maersk Alabama. In 2009 werd Philips ontvoerd door Somalische piraten.

Philips, gespeeld door Tom Hanks, is een serieuze man die graag denkt dat hij op alles voorbereid is. Hij is zich bewust van de gevaren die hij op weg van Djibouti naar Mombasa kan meemaken. Dus zorgt hij ervoor dat zijn bemanning weet wat ze moeten doen indien ze aangevallen worden. En dat gebeurt sneller dan verwacht.
Ondanks verwoede pogingen om de piraten af te weren, worden ze toch geënterd. De Somaliërs zijn gewapend en de bemanning gaan hun leven echt niet riskeren voor iemand anders zijn vracht. Maar de zaken nemen snel een wending. De jonge leider Muse (Barkhad Abdi, man wat is die lelijk) besluit de kapitein te ontvoeren en losgeld te eisen. Zijn verlangen naar miljoenen dollars berooft hem van het beetje verstand dat hij had.

Listen up, we have been boarded by armed pirates. If they find you, remember, you know this ship, they don’t. Stick together and we’ll be alright. Good luck.

Tom Hanks bespeelt de piraten verschrikkelijk goed. Hij verzorgt een gekwetste maar terwijl speelt hij de anderen ook tegen elkaar uit. Regisseur Paul Greengrass (United 93, Green Zone) houdt de spanning erin door continu het leven van Philips op het spel te zetten. Maar de piraten weten ook wel dat als de kapitein sterft, zij er ook aan gaan.

Sony Pictures

Sony Pictures

Waar het in het begin van de film een gewoon waargebeurd verhaal bleek, wordt het snel een nagelbijtende spannende film. Chapeau voor de koelbloedigheid van Captain Philips. Zichzelf opofferen voor de rest van zijn crew en de piraten zo bespelen dat ze je toch in leven houden, knap. Dit kon alleen maar werken met een topacteur als Tom Hanks natuurlijk. Greengrass’ gebruik van de hand-held camera is effectief. En de holle klanken op het dek en het geluid van voeten op metaal zijn beangstigend. De spanning in deze film bouwt zich stelselmatig op totdat je zin hebt om recht te springen en zo’n piraat een klap te verkopen. Is dat niet de opzet van de regisseurs? Dat je jezelf in het hoofdpersonage kan vinden?

Deze film is zeker een aanrader en eindigt met een serieuze krop in de keel.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Comments are closed.