Review: Collateral (Een)

Paramount

Rating: ★★★☆☆

Tom Cruise met een stijlvol grijs kapsel in de rol van een sociopathische huurmoordenaar: yes, Collateral betekent dikke fun! Zou je dan denken.

Cruise is inderdaad geweldig op dreef en Jamie Foxx (indertijd genomineerd voor een Oscar) zo mogelijk nog meer als zijn tegenspeler, een rechtschapen taxichauffeur die de huurmoordenaar vergezelt op diens moorddadige escapades. Het enthousiasme droogt evenwel snel bij het zien van de misplaatst schokkerige digitale beelden.

Waarom vond regisseur Michael Mann (Heat, Ali) het nodig vond om van Collateral een realistisch uitziende actiefilm te maken, vraag ik me af? De pitch is namelijk hoe dan ook te dwaas om serieus genomen te worden. (Het is me nog steeds een mysterie waarom de moordenaar niet gewoon een voertuig koopt of steelt, in plaats van Foxx op sleeptouw te nemen.) Mann zou het er vast beter van afgebracht hebben met een Tarantineske touch hier en wat suspense daar. Helaas neemt de man zichzelf echter veel te serieus en is hij allesbehalve een meester in het opbouwen van spanning.

De film wordt gered door Foxx en Cruise, die nu en dan een eigenaardige chemie puren uit hun scènes (waardoor Collateral heel even verandert in een dolgedraaide buddyfilm) en door Javier Bardem, die als drugsbaas mag opdraven in een enkele scène en moeiteloos voor koude rillingen zorgt. Eén laatste opmerking: schandelijk gewoon hoe Mark Ruffalo haast gereduceerd wordt tot figurant. Iemand van zijn kaliber verdient echt wel beter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.