Review: Deepwater Horizon

Deepwater Horizon

Belga Films

Matthias

Matthias

Op 20 april 2010 liep het aardig fout op het olieplatform Deepwater Horizon. Een cocktail van olie, modder en methaangas blubberde door de boorkolom. Die blowout gaf de assist voor een explosie van Michael Bay-proporties. Elf doden en 800 miljoen liter lekkende zwarte smurrie later was de grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis een feit. Peter Berg blikt terug op de twaalf uren die aan die dubieuze eretitel voorafgingen.

Rating: ★★★½☆

Regie: Peter Berg
Cast:  Mark Wahlberg, Kurt Russell, John Malkovich, Dylan O’Brien, Gina Rodriguez, Douglas M. Griffin, Kate Hudson, Stella Allen
Muziek: Steve Jablonksy

Peter Berg kennen we als de Battleship-regisseur die Hank Moody in het vijfde seizoen van Californication op een welgemikte vuistslag trakteerde wegens ongeoorloofde relationele inmengingen. Een tikkeltje overdreven, als je het ons vraagt. Een sof als Battleship afleveren, dát rechtvaardigt pas een droge bok op je wezen.

Geen idee wie die taak op zich nam, maar in de afgelopen jaren vond Berg zichzelf opnieuw uit als leverancier van solide Amerikaanse “based on a true story”-producties. Waargebeurde verhalen waarin average Joes hun mannetje staan: het overzeese kijkpubliek slikt het als zoete koek. Met Mark Wahlberg heeft Berg de geknipte average Joe in huis. Volgend jaar zien we hem het hoofd koel houden in het Boston Marathon-drama Patriots Day, maar eerst is er Deepwater Horizon.

Deepwater Horizon

Belga Films

“My dad is Mike. He works on a drilling rig that pumps oil out from underneath the ocean. That oil is a monster, like the mean old dinosaurs that oil used to be. So for 300 million years, these old dinosaurs have been getting squeezed tighter and tighter and tighter and tighter.”

Dit keer heet onze average Joe Mike Williams, hoofdtechneut voor Transocean op de Deepwater Horizon. Mike is een doorsneevent met het hart op de juiste plaats. Een snelle ochtendwip met vrouwlief Felicia (hallo daar, Kate Hudson), de spreekbeurt van zijn dochtertje (Stella Allen) doornemen aan de ontbijttafel en hop naar de Deepwater Horizon.

Deepwater Horizon

Belga Films

Money money money money, money / Some people got to have it / Some people really need it”, zingen de boorarbeiders vrolijk. Berg, zelf een voormalige dokwerker, schetst vakkundig het wel en wee op het boorplatform. En passant krijgen we een hoop technische termen op ons bord geprakt.

Dat hele vakjargon stoort wonderwel niet. Als kijker kennen we de fatale afloop al en zijn we vooral benieuwd hoe die hele smeerboel in de Golf van Mexico nu precies ontstond. Door geldhongerige Britse oliebonzen (multinational British Petroleum leasede het beruchte olieplatform van het Amerikaanse Transocean) die het niet zo nauw namen met veiligheidsnormen, blijkt al snel. Een herboren Kurt Russell heeft een fijne rol als de besnorde Mr. Jimmy, de respectabele veiligheidsexpert die lijnrecht tegenover de onuitstaanbare BP-vertegenwoordiger Donald Vidrine (een karikaturale John Malkovich) staat.

“Mayday! Mayday! This is Deepwater Horizon.”

Zenuwslopende minuten voeren ons naar de grote shitboel. Met hectisch camerawerk en verdraaglijke CGI smijt Berg een verbluffend inferno op het doek. De vlammen likken gevaarlijk dicht aan onze zweterige tenen. Tussen de brokstukken door sleept een koelbloedige Wahlberg bemanningsleden als prikborden van glas- en metaalstukjes heelhuids uit het pandemonium.

Deepwater Horizon

Belga Films

Deepwater Horizon bedient zich van allerhande goedkope trucjes uit het grote rampenfilmboek – twee keer met de Stars & Stripes zwaaien hoefde niet, maar Christus de Heer: het zijn trucjes die verdomd goed werken.

Tijdens de aftiteling rollen familiefoto’s van de echte bemanningsleden voorbij, begeleid door een streepje Gary Clark Jr. Stroperig als het kostbare kleverige goedje dat het ecosysteem in de Golf van Mexico voor decennia lang verwoestte. Maar dan zijn we al zodanig murw geslagen door de overtuigende rampspoed dat we het probleemloos door de vingers zien.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.