Review: Fast & Furious 7

Fast & Furious 7

Universal Pictures

Naar verluidt zijn er kritische geesten die vinden dat die hele Fast & Furious-reeks ongeloofwaardig is. Auto’s zouden niet kunnen vliegen. Hackers zien er niet uit als exotische pin-ups. Dat hele “I don’t have Friends, I got family” is een sentimentele brug te ver. En die Dwayne Johnson zijn spierballen, komt dat wel alleen van te fitnessen?

Rating: ★★★☆☆

Voor wie niet wakker ligt van dergelijke muizenissen, is er goed nieuws. Met Fast & Furious 7 scheurt James Wan gezellig verder op de met verbrand rubber bezaaide snelweg die de franchise in 2011 met Fast Five insloeg. Minder straatracen, meer Michael Bay-topping. Maar, en dat is belangrijk, zonder dat er indigestie van komt.

Dominic Toretto. You don’t know me, but you’re about to.

Fast & Furious 7

Universal

Dit keer krijgen Dom Toretto (Vin Diesel) en zijn compagnons de route te maken met ene Deckard Shaw (Jason Statham). Bij fans doet die naam allicht een claxon of twee toeteren. Het is de grote boze broer van Owen Shaw (Luke Evans), die aan het einde van het zesde deel uit een vliegtuig werd gemieterd.

Deckard is belust op wraak en doet niet aan half werk. Met referenties als “He’s a special forces assassin, they created a monster“, heeft hij daarvoor prima adelbrieven op zak.

Na een geradbraakte Hobbs (Dawyne Johnson), een dode Han (blitzcameo van Sung Kang) en een opgeblazen casa di Toretto-O’ Connor, krijgen Dom & co hulp van de mysterieuze Mr. Nobody (Kurt Russell).

This time it ain’t just about being fast.

Voorzien van het nodige rijdende speelgoed, stuurt deze schimmige overheidsman de adrealinejunkies op zoektocht naar het hackingsprogramma God’s Eye. Met deze hightech Google Maps kunnen ze in een mum van tijd Deckards geheime schuilplaats traceren. Of dacht u dat die vent zomaar in de Witte Gids stond?

Een beukende achtervolging later (tweevoudige Oscarnominee Djimon Hounsou is in zijn nopjes als extra villain), belandt het allegaartje in Abu Dhabi. Daar ontpopt Furious 7 zich even tot een heuse heistmovie. Liefhebbers van de betere bitchfights worden daarbij op hun wenken bediend, wanneer Ronda Rousey en Michelle Rodriguez elkaar in een oliesjeikwolkenkrabber naar de peren meppen.

Daddy’s gotta go to work

Fast & Furious 7

Universal Pictures International

Dit alles vormt natuurlijk slechts een opstapje naar de finale waar The Rock met een buitenproportionele proppenschieter opdraaft als deux ex machina. Wat een plezier ook om The Stath en The Vinster elkaar eindelijk te lijf te zien gaan. Alleen zonde dat de grappen en grollen van het komisch duo Tej Parker (Ludacris) en Roman Pearce (Tyrese Gibson) te belegen uitvallen.

Met een voorlopige box-office van 800 miljoen dollar zit er duidelijk nog geen sleet op de motor. Diesel verklapte al op Jimmy Kimmels sofa dat Furious 8 & 9 ons naar New York voeren. De enigmatische Mr. Nobody zou daarin meer op de voorgrond treden. Fijn, want de Belgisch abdijbier promotende Russell (InBev betaalde duidelijk geen – haha – klein bier voor de overduidelijke product placement) is een leuke aanwinst voor de franchise.

I used to say I live my life a quarter mile at a time and I think that’s why we were brothers – because you did too. No matter where you are, whether it’s a quarter mile away or half way across the world. The most important thing in life will always be the people in this room, right here, right now. Salute mi familia. You’ll always be with me. And you’ll always be my brother.

Fast & Furious 7

Universal Pictures

Wie er alvast niet meer zal bij zijn, is de op 30 november 2013 verongelukte Walker. Hoe zijn met allerhande hocuspocus tot leven gebrachte personage nu precies de grote poort uitrijdt, ontdek je zelf op het zilveren scherm.

Als je tijdens de “Tribute for Paul” iets tegen je huig voelt kriebelen, stellen we je alvast gerust. Je stikt niet in je popcorn. Het is de krop in de keel van de filmliefhebber. Want ongeloofwaardig entertainment en emoties sluiten elkaar niet per definitie uit.

Of is dat weer een sentimentele brug te ver? We zijn ook maar watjes wiens traanklieren in drie seconden optrekken van 0 naar 95 km per uur.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.