Review: Final Cut: Ladies & Gentlemen

Final Cut

L&G Hungary

Rating: ★★★★☆

Final Cut: Ladies & Gentlemen is een film binnen het found footage genre. Dit houdt in dat de film is samengesteld uit reeds bestaand filmmateriaal. Regisseur György Palfi schakelde hier op over vanuit een zekere kritiek op de huidige crisis in de Hongaarse filmsector.

L&G Hungary

Het verhaal is op zich een vrij eenvoudige romance. Man ontmoet vrouw op een stuntelige wijze waarna hij haar achterna gaat. De liefde ontluikt snel maar er komen ook barsten in de relatie. Hoe gaat men daar mee om? Het is echter geen vanzelfsprekende klus om de nodige continuïteit te bewaren wanneer je elke paar seconden een andere acteur, wereld,… op het scherm tovert. Palfi slaagt er toch in om steeds de centrale personages duidelijk te laten overlopen waardoor je zo goed als altijd mee bent in het verhaal en de specifieke situatie.

En eigenlijk is het zelf een goede zaak dat de verhaallijn zo simpel blijft. Hierdoor krijg je als kijker meer de kans de genialiteit van de montage en de rijkdom van het gebruikte materiaal in je op te nemen. De film gebruikt beelden van klassiekers als Psycho, Metropolis en Casablanca maar even goed fragmenten uit Star Wars, The Lord of the Rings of The Big Lebowski. Maar liefst 500 verschillende films komen aan bod. In zekere zin is het hele project dan ook eerder een ode aan de film dan iets anders.

De muziek is eveneens grotendeels afkomstig uit een hoop filmklassiekers en is bijzonder passend boven de beelden gemonteerd. Af en toe geeft het een komisch effect om een compleet verkeerde soundtrack bij een bepaalde film te horen. Maar over het geheel geeft de muziek het verhaal een passende sturing.

De film te zien krijgen zou echter nog moeilijk kunnen worden. Palfi verkreeg namelijk niet alle rechten op de beelden die hij gebruikt, hij deed het gewoon. Of de film op dvd of blu-ray uitkomt is nog niet zeker. Als je dus ooit de kans zou krijgen om hem te zien twijfel dan niet, kijken is de boodschap!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.