Review: Isra & het magische boek

Isra & het magische boek

Jekino

Matthias

Matthias

Telkens wanneer R. Kan Albay op het scherm verschijnt, knijpen we hem even. Dat dankt de man aan zijn dreigende rol van Shehu Ramiz, de corpulente Albanese gangsterbaas uit Jan Verheyens Dossier K. Met Isra & het magische boek levert de Antwerps-Turkse duivel-doet-al nu warempel een heus kindersprookje af.

Rating: ★★½☆☆

Regie: R. Kan Albay
Cast:  Isra Dela, Wim Opbrouck, Joke Devynck, Sven De Ridder, Jenne Decleir, Rikkert Van Dijck, Sven Van der Linden, Valérie Deridder, R. Kan Albay, Tamer Karadagli

Isra & het magische boek trapt af met twee belangrijke levenslessen: lieg nooit tegen een dame, en suggereer onder geen beding dat ze weleens op de weegschaal mag staan. Waarvan akte.

Isra & het magische boek

Jekino

In het Snoepkasteel (waarvoor het middeleeuwse Waterslot Cleydael in Aartselaar zich graag uitleende) overziet een poezelige kasteeldame (Valérie Deridder) met goedkeurend oog de productie van allerhande kleverige lekkernijen – zoveel dat tandartsen voldoende geld zullen cashen om al eens een Cecil de leeuw of twee om te leggen op safari in Zimbabwe.

Op een dag, zoals dat wel vaker gaat in sprookjes, duikt uit het niets een jongetje (Sven Van der Linden) op. Het knaapje heeft aan de chocoladetaart van de kasteeldame gezeten en bekoopt die halsmisdaad met een eenzame opsluiting. “Dikke dame” blijkt niet het magische sleutelwoord en beledigd houdt de kasteeldame het snoepen en gezellig doen voor bekeken.

Over naar het verjaardagsfeestje van de negenjarige Isra (regisseur R. Kan Albays debuterende nichtje Isra Dela). Een jolige bedoening, ware het niet dat papa (Tamer Karadagli) jammerlijk afwezig is. De volgende ochtend is de plichtbewuste piloot gelukkig net op tijd om suffende mama (Joke Devynck) en dochterlief uit bed te lichten voor Isra’s schooluitstap. Met gierende banden krijgen ze het meisje nog net heelhuids op de bus richting de Antwerpse Hendrik Conscience Erfgoedbibliotheek.

Isra & het magische boek

Jekino

Ter plaatse treffen we een ijsberende gids Bert in gesprek met de nukkige directeur (Rikkert Van Dijck), terwijl Jef de bewaker (Jenne Decleir) er bijzonder droevig bij loopt. Hij is de vader van de opgesloten Alex, het kereltje kijkt hen ondertussen zielig toe vanop een schilderij – een leuke knipoog naar The Witches, de Roald Dahl-verfilming waarin de kleine Erica in een schilderij belandt.

Plots knippert een kaars aan, en voor iemand “historische Nottebohmzaal” kan spellen, staat Isra al floepsflaps op dé geheime bibliotheekafdeling. Daar moet ze met de hulp van Mr. Gugle (Wim Opbrouck) en Genie uit de olielamp (R. Kan Albay heeft er zelf behoorlijk zin in) op zoek naar het magische boek om Alex uit het Snoepkasteel te halen.

Isra & het magische boek

Jekino

Uiteraard slaagt onze jonge heldin daarin. Maar niet alvorens balorige ballenbadballetjes, een gevlekt konijn, een stel cameracurieuze pratende boerderijdieren, hopen verleidelijk snoepgoed en de niet zo vast slapende boze kasteeldame haar pad kruisen.

Cynici zullen allicht de schouders ophalen bij zinnen als “alle boeken zijn magisch”, de ietwat stuntelige speciale effecten en enkele laagjes met losse eindjes. Maar Isra & het magische boek stuitert wel enkele fijne vondsten doorheen haar prachtlocaties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.