Review: Kapringen

Nordisk Film

A-Film

Rating: ★★★☆☆

Vergeet alle kaapclichés, Kapringen geeft een perfect genuanceerd beeld van de gijzeling van een Deens vrachtschip door Somalische piraten. Tussen de intimidaties en gespannen sfeer door wordt er al eens een liedje gezongen voor een jarig dochtertje. Ondertussen onderhandelt de tolk Omar met Peter (Søren Malling), de CEO van de rederij. De piraten willen 15 miljoen dollar. Peter stelt als eerste bod 250.000 dollar voor, geadviseerd door een deskundige. Tergend langzaam verhoogt het bestuur het bod. Ondertussen blijven scheepskok Mikkel (Pilou Asbæk) en zijn collega’s in erbarmelijke omstandigheden vastgehouden op het schip. De ene moment lijkt Peter een held die enkel begaan is met het lot van zijn werknemers, de andere moment is hij een egocentrische vrek die je liefst van al zou opknopen aan zijn eigen das.

A-Film

De eerste minuten komt de film traag op gang. Daarna slaagt Tobias Lindholm (Jagten, Borgen) erin om je zonder flitsend camerawerk en dreigende muziek in spanning te houden. Het is niet duidelijk wie nog in leven is en wie niet. In een omgeving van indrukwekkende wapens en lichtgeraakte piraten kan de sfeer elk moment omslaan. Is Omar te vertrouwen of niet? De kijker voelt zich behoorlijk snel betrokken bij het lot van de bemanning.

Wanneer er uiteindelijk een deal wordt gesloten is er geen sprake van een heroïsche reddingsactie of een plotselinge terugtrekking. De bevrijding  is evenmin een onverdeeld succes. Het mag duidelijk wezen: op geen enkel moment trapt Lindholm in de valkuil van het cliché. Topklasse van onze noordelijke buren.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.