Review Killing Them Softly: Cogans code

Killing Them Softly

The Weinstein Company

Rating: ★★★★☆
Regie: Andrew Dominik
Cast: Brad Pitt, Scoot McNairy, Ben Mendelsohn, James Gandolfini, Richard Jenkins, Ray Liotta
Muziek: Rachel Fox (music supervisor)

“A man must have a code,” beweerde Omar Little in The Wire. Australische cineast Andrew Dominik heeft die woorden ter harte genomen. De titelfiguren uit Chopper en The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford hebben dat met elkaar gemeen. Mark “Chopper” Read en Jesse James beschermen hun eigen legende, hoe mensen over hen gaan denken. Enter Jackie Cogan.

The Weinstein Company

Cogan (opnieuw een ijzersterke Brad Pitt) leeft volgens een code. Je weet minder over zijn bestaan dan over Ryan Goslings stuntchauffeur in Drive. Het is hem niet om de legende te doen, maar om het netjes uitvoeren van zijn opdracht. Hij is een enforcer voor de maffia, maar weigert doelwitten waar hij een persoonlijke band mee heeft. De confrontatie zou hem meester worden. Met een zinderende slotmonoloog trekt Cogan een streep onder zijn overtuigingen, zijn standpunten en identiteit.

De filosofie van Cogan kadert in de Amerikaanse economische recessie, waar ook de onderwereld aan ten prooi is gevallen. Middelmatige lowlife boefjes Frankie (Scoot McNairy, ook met Argo aan een sterk jaar bezig) en Russell (Ben Mendelsohn uit Animal Kingdom) houden een illegaal pokerspel gegijzeld en stelen de volledige inzet. Gangsterbaas Markie Trattman (Ray Liotta) is de eerste verdachte, aangezien hij ooit eens zijn eigen games op gelijkaardige wijze heeft gesaboteerd.

Killing Them Softly

The Weinstein Company

Een vage figuur in relatie met de maffia (gespeeld door Richard Jenkins) haalt er Jackie Cogan bij. Cogan hou je niet te lang aan het lijntje, en hij huurt moordenaar Mickey (James Gandolfini) in om met de boefjes en hun opdrachtgever af te rekenen. Terwijl de twee rennen voor hun leven, achternagezeten door Cogans koelbloedige efficiëntie, krijgen we een beeld van de verloederde Verenigde Staten. Via televisiebeelden, speeches van onder andere Barack Obama, en allerlei andere media vloeit alles naar de cruciale laatste scène en Pitts moment de gloire.

Killing Them Softly, gebaseerd op het boek Cogan’s Trade van George V. Higgins, is echter geen politiek pamflet, maar een oerdegelijke gangsterthriller met geloofwaardige vertolkingen en scherpe dialoog. Dominik mag dan maar om de zoveel jaar eens een film maken, zijn prenten blijven van hoog niveau. Fans van Pitt en het genre laten deze zeker niet links liggen. Waar voor uw zuurverdiend, en schielijk verminderend geld.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , ,

Comments are closed.