Review: King of the Belgians

King of the Belgians

Bo Films 

Dieter

Dieter

Peter Brosens en zijn Amerikaanse partner Jessica Woodworth gooien het roer radicaal om met een tragikomische roadmovie waarin de laatste koning der Belgen de Balkan doorkruist om zijn land van de ondergang te redden.

Rating: ★★☆☆☆

Regie: Peter Brosens, Jessica Woodworth
Cast: Peter Van den Begin, Lucie Debay, Titus De Voogdt, Bruno Georis, Pieter van der Houwen, Goran Radakovic, Nina Nikolina

Peter Brosens & Jessica Woodworth is de Vlaams/Amerikaanse regie-tandem achter de arthouse pareltjes Khadak, Altiplano en Le cinquième saison. Het poëtische magisch realisme van hun eco-trilogie heeft plaats gemaakt voor licht satirische humor, al ziet het koppel zelf dit niet als een breuk met het verleden.

King of the Belgians

Bo Films

In de pseudo-mockumentary King of the Belgians vertolkt Pieter van der Houwen een Britse documentairemaker die het staatsbezoek van koning Nicolas III (Peter Van den Begin) aan Istanboel vastlegt om het imago van de vorst wat op te krikken. Net gedurende deze missie doet de onafhankelijkheidsverklaring van Wallonië ons land op z’n grondvesten daveren en strandt onze Sire in Turkije – omdat een zware zonnestorm er alle telecommunicatie en luchtverkeer onmogelijk maakt. Waarna Nicolas III en zijn entourage de autoriteiten toch weten te verschalken en een tocht door het voormalige Oostblok ondernemen om terug thuis te geraken, wat de vreedzame monarch ook tot andere inzichten zal brengen.

De escapades van het gezelschap worden vermengd met een cynische voice over-commentaar van de vrijmoedige documentairemaker op retour. De ongekunstelde stijl van de film laat een frisse wind waaien door de vaderlandse cinema. Alle rampspoed waarmee de weg van de protagonisten bezaaid ligt is best geestig en onderhoudend, maar omdat het geheel nooit dezelfde kracht of originaliteit van het eerdere werk van Brosens en Woodworth bezit, blijft het allemaal niet erg lang hangen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.