Review: Machete Kills

Independent Films

Independent Films

Rating: ★★★☆☆

De Machete-sequel, al maanden keken we er naar uit! Drie jaar liet Robert Rodriguez op zich wachten, maar het resultaat mag er weer wezen. Er werd dan ook heel wat getoeterd in die drie jaar. Lady Gaga! Charlie Sheen! Mel Gibson! Alexa Vega is zowaar geen klein meisje meer!

Independent Films

Enfin, Rodriguez werkt verder op de succesformule: erg bepotelbaar vrouwvlees en creatieve massaslachtingen van een B-gehalte om u tegen te zeggen. Danny Trejo, Zijne Pokdaligheid, mag weer verbeten voor zich uitstaren en ook ons favoriete ooglapje Luz (Michelle Rodriguez) is weer van de partij. Het arme ding heeft ook in Machete Kills weer pech. (Oeps, hebben we iets verklapt?)

Ook de nieuwe namen stellen niet teleur. Rodriguez laat de compleet maffe hoerenmadam Desdemona (Sofia Vergara) los op het publiek en niets vermoedende mannelijke klanten. Specialist in de geschiedenis van de Maya’s Mel Gibson is  opperbooswicht van dienst en specialist in geestesrijke dranken Charlie Sheen mag er best wezen als Mr. President, de grote verdediger van the 2nd amendment.

Independent Films

Maar het mooiste moet nog komen. Machete Kills staat net zoals zijn voorganger weer bol van de hilarische oneliners. Niet in het minst de verdienste van Machete himself. Ondertussen is hij afgestapt van het principe dat Machete don’t text, maar hij is nog steeds niet dol op de vooruitgang.

Machete don’t tweet.

Gelukkig gaat de man creatiever om met wapens dan met taal. De plot is compleet van de pot gerukt: één of andere Mexicaanse revolutionaire gek (Demian Bichir) wil een raket loslaten op de VS, en dat moet Machete voorkomen. Helaas zijn er nog een paar lastige verwikkelingen, een kwaadaardig brein achter de schermen, een buitenverblijf in de ruimte en een missverkiezing. In tegenstelling tot Machete is Machete Kills dus een beetje ingewikkelder. En dat willen we natuurlijk niet als we naar een exploitation flick gaan kijken.

Independent Films

Nog een minpuntje is dat Rodriguez het aloude motief van de vermoorde vrouw en kinderen herkauwt. De eerste keer is het droevig, de tweede keer goedkoop. Bovendien voelt de film niet aan als een afgewerkt geheel maar hangt ze teveel vast aan het vervolg, Machete Kills In Space. (Of zou die titel een grapje zijn? En komt er wel echt een vervolg?)

Maar dat zeggen we enkel omdat we toch iets negatiefs moeten zeggen. Over het algemeen weet Rodriguez perfect wat hij doet. Hij is weer zijn onnavolgbare zelve. Rustpauzes zijn uit den boze, humor en absurditeit zijn verplichte kost. De VS worden weer op de korrel genomen met een machopresident en de pijnlijk accurate vaststelling dat Amerika altijd al een boogieman nodig gehad heeft. Van de eerste minuut hadden wij al een idiote grijns op onze smoel, en dat is altijd een goed teken.

Machete don’t fail.

Machete Kills is dus weer heerlijk onbeschaamde trash, met een minimum aan politieke correctheid en een maximum aan hersenloze actie. Weinig verheffend maar prachtig in beeld gebracht. Want laten we wel duidelijk wezen: met zoiets komt alleen een Quentin Tarantino of een Robert Rodriguez weg. Oh, en denk eraan, kinderen:

Machete don’t smoke.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.