Review: Mud

Mud

Imagine Film

Rating: ★★★½☆

Met zijn derde langspeelfilm Mud bewijst Jeff Nichols nogmaals dat hij alles in zijn mars heeft om een sterk verhaal te vertellen, met veel karakter, boeiende personages en ‘body’.

Imagine

In de zompige onderbuik van Amerika, Arkansas, leeft het veertienjarige buitenbeentje Ellis op een krakkemikkige woonboot samen met zijn ouders. Wanneer hij op een verlaten eiland een gestrande boot wil oplappen, ontmoet hij de mysterieuze Mud (Matthew McConaughey overtuigt als een doorwinterde Crusoe met een gevoelige kant).

Mondjesmaat komen we te weten waarom Mud zich daar schuilhoudt en zo trekt Nichols de spanningsboog steeds strakker aan. De dreiging pakt als grijze wolken samen, maar de onvermijdelijke gewelduitbarsting is perfect gedoseerd, net als de obligatoire mooie plaatjes van bossen bij zonsondergang. Je kunt trouwens de geur van de bossen en de rivier zowaar opsnuiven.

Tegelijk valt Ellis’ gezin uit elkaar zonder in clichés te vervallen. Zo blijkt de redneck ogende vader een complexer personage dan wat de eerste indruk verraadt. Ook de jonge Ellis is geen ordinaire tiener. Met een sérieux dat je niet mogelijk houdt bij een veertienjarige toont Tye Sheridan (Tree of Life) wat voor een getalenteerd acteur hij is. Dat Reese Witherspoon maar een klein rolletje heeft gekregen ben ik dan weer niet rouwig om.

Enig minpuntje is de kleffe liefdesboodschap waar het coming-of-age verhaal om draait. Maar waarschijnlijk zijn er maar weinig tieners die hun levenslessen op zo’n avontuurlijke en meeslepende manier ondergaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.