Review: Only God Forgives

Gaumont

Rating: ★★★½☆

Nicolas Winding Refn en Ryan Gosling zijn terug! Na de cultfaam van Drive hebben ze een broeierige cocktail van duister Lynchiaans mysterie en Tarantineske martial-arts gemaakt . Zou Mads Mikkelsen groen van jaloezie kleuren nu Winding Refn duidelijk een nieuwe tandempartner heeft gevonden?

Gaumont

In het vlijmscherpe wraakverhaal Only God Forgives gaat bokszaaluitbater en drugdealer Julian (Gosling) in Bangkok op zoek naar de flik die zijn broer heeft laten vermoorden. Het uitgangspunt is kristalhelder, maar het verhaal wordt vaak zonder woorden verteld en de droomachtige sequenties laten onbeantwoorde vraagtekens na.

De schemerende neonlichten, overgestileerde beelden en gewelduitbarstingen versterken het droomgevoel, net zoals je je bij films van David Lynch in een donkere kamer van het onderbewustzijn bevindt. De dubieuze relatie tussen de introverte zoon Julian en zijn bazige bitch van een moeder (zo hebben we Kristin Scott Thomas nog maar zelden gezien) doet daar nog een Freudiaanse schep bovenop.

Gaumont

Een film om van te smullen, maar nog donkerder en ontoegankelijker dan voorganger Drive. Het dodelijke sérieux waarmee de wraakprent zich afrolt, de gecontroleerde flirt met kitsch en de expliciete verminkingen zijn daaraan schuldig. En afrekeningen in de onderbuik van Bangkok spreken nu eenmaal een kleiner publiek aan dan een epos over de eenzame held die zijn liefje wil beschermen.

Toch is Nicolas Winding Refn een uiterst spannende regisseur die met Only God Forgives nogmaals bewijst dat hij een groter publiek kan inpalmen. Jammer dat Gosling binnenkort stopt met acteren, want het  dreamteam zou nog zoveel moois kunnen maken.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.